BiH
0

Usvojen program rada Vlade FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojio Program rada Vlade FBiH za 2011. godinu s tim da Vlada ugradi u taj program sve današnje primjedbe i sugestije zastupnika.

Vlada je zadužena da se u roku sedam dana izjasni da li će biti predlagač zakona koji su predviđeni nacrtom programa rada Zastupničkog doma. Također, zaključeno je da zakoni koje Vlada prihvati da bude njihov predlagač budu sastavni dio programa rada Vlade.

Zastupnici opozicionih stranaka ocijenili su da vlada ima kratak rok za realizaciju programa rada dok su zastupnici Saveza za bolju budućnost, dajući brojne primjedbe na Program rada Vlade, istaknuli kako u njemu, između ostalog, se ne spominje nova industrijska proizvodnja te da je riječ o dokumentu koji predstavlja zbir konstatacija.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je Program rada Vlade za 2011. godinu zasnovan na strateškim dokumentima za Federaciju BiH.

Kako je kazao strateški pravci djelovanja Vlade bit će usmjereni na reformu Ustava BiH, zatim iniciranje i provođenje reformi usklađenim sa potrebama BiH na putu pridruživanja EU kao intenziviranje privrednog razvoja u uvjetima ekonomske krize i zaustavljanje negativnih trendova sa fokusom na privatizaciju i restrukturiranje preduzeća te povećanje investicija.

Kako je dodao program obuhvata saniranje stanja u preduzećima kao što je "Krivaja" zatim popravljanje stanja u namjenskoj industriji i intenziviranje infrastrukturnih projekata kao i sređivanja stanja u socijalnoj sferi.

Prioritetni pravci Vlade, prema Nikšićevim riječima, bit će i reforma pravosuđa i uprave.

I pored izuzetno teških uvjeta privređivanja procijenjeno je da će ključni makoekonomski pokazatelji razvoja u 2011. godine imati tendenciju blagog rasta.

Zamjenik premijera FBiH Desnica Radivojević rekao je da će u 2011. godine rast GDP-ja biti do tri posto u odnosu na 2010. godinu.