Vlada FBiH
0

Usvojen program rada u 2011. godini

SRNA
Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici Program rada za 2011. godinu, prema kom će strateški pravci djelovanja Vlade biti usmjereni na reformu Ustava BiH, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama BiH na putu pridruživanja EU.

Prema Programu, strateški pravci djelovanja Vlade biće i intenziviranje privrednog razvoja u uslovima ekonomske krize, te zaustavljanje negativnih trendova s fokusom na privatizaciju i restrukturisanje preduzeća i povećanje investicija.

Poseban fokus biće povećanje direktnih stranih ulaganja i izvoza, a planirano je i povećanje konkurentnosti privrede, zaposlenosti, rasterećenje privrede, smanjenje stope sive ekonomije, povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva, te jačanje unutrašnje društvene stabilnosti FBiH.

Vlada FBiH danas je usvojila i Pregled statističko-ekonomskih pokazatelja za 2010. godinu, prema kojem oporavak privrede u 2010. u odnosu na 2009. godinu, iako nevelik, nije pratilo i povećanje zaposlenosti. 

Proizvodnja je porasla u 2010. i bila je veća za 4,2 odsto u odnosu na 2009. godinu, a bruto nacionalni dohodak za tri odsto, dok je zaposlenih bilo 0,4 odsto manje nego u 2009. godini. 

U FBiH u 2010. porasli su i izvoz (28,51 odsto) i uvoz (8,63 odsto), te je i pokrivenost uvoza izvozom porasla s 44,94 odsto na 53,47 odsto u odnosu na 2009. godinu - saopšteno je iz Vlade.

Vlada FBiH danas je usvojila Program utroška sredstava za raseljena lica i povratnike utvrđenih Budžetom FBiH za 2011. godinu. Riječ je o ukupno 19.636.000 KM raspoređenih na šest programa.
Fondu za povratak BiH namijenjeno je 1.200.000 KM, dok je 6.000.000 KM predviđeno za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata, kao i objekata zajedničkog tipa stanovanja.

Planom povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka, koji je danas usvojila Vlada FBiH, prioritetni pravac djelovanja Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica i dalje je povratak na područje Republike Srpske /RS/.

Na povratak u regiju Srebrenica (opštine Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Milići, Bijeljina, Lopare, Šekovići, Ugljevik, Osmaci) čeka oko 6 811 porodica, odnosno 19 556 lica.

Vlada je zadužila sva federalna ministarstva, uprave i ustanove da, u okviru svojih nadležnosti, iznađu mogućnosti za odobravanje sredstava i realizaciju projekata za pružanje podrške povratku i ekonomskom jačanju Srebrenice.

Vlada FBiH utvrdila je danas i Prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima, te ga uputila Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnom postupku.