Dom naroda PSBiH
0

Usvojen Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Ovim zakonom se prvi put na državnom nivou u cijelosti regulira oblast zaštite životinja, te usklađuju propisi u ovoj oblasti s legislativom Evropske unije.

Delegate su uz ovaj zakon usvojili i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH, resorno ministarstvo i Ured za veterinarstvo da podzakonskim aktima dopuste organiziranje tradicionalnih natjecanja bikova na tradicionalnim manifestacijama.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o genetički modificiranim organizmima.

Cilj ovog zakona je osiguranje visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša i interesa potrošača, s obzirom na genetski modificiranu hranu i hranu za životinje uz istovremeno efikasno funkcioniranje tržišta BiH.

Prijedlogom zakona propisuje se postupak i uvjeti za ograničenu upotrebu, prekogranični prijenos, namjerno unošenje u okoliš i stavljanje na tržište genetski modifikovanih organizama i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili vode porijeklo od genetički modifikovanih organizama.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnom radio televizijskom sistemu BiH.

Ovom dopunom od obaveze plaćanja RTV takse oslobađaju se domaćinstva-vlasnici prijemnika, čiji je najmanje jedan član domaćinstva osoba koja je trajno izgubila vid, što se dokazuje na osnovu potvrde koju izdaju nadležna tijela za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio prijedlog ovog zakona u drugačijem tekstu, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH.

Predloženim zakonom omogućava se bescarinski uvoz 50.000 tona sirovog šećera za preradu u BiH, zbog potrebe da se domaćim proizvođačima osiguraju približno isti uvjeti privređivanja, kao oni koje imaju proizvođači šećera u zemljama potpisnicama CEFTA-e.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o vazduhoplovstvu BiH te Prijedloga zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, dok Prijedlog zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH nije usvojen.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske prilikom glasanja o principima Prijedloga zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika, prijedlog ovog zakona je upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.