Dom naroda PSBiH
0

Usvojen prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar CEFTA

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je danas s osam glasova za i pet protiv Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA.

Sam Prijedlog zakona izazvao je žustru raspravu delegata u koju se uključio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, koji je upozorio da je već samo stavljanje ovog prijedloga u proceduru izazvalo buru negodovanja u susjednim zemljama i potpisnicama CEFTA-e.

"Riječ je o direktnom kršenju CEFTA-e i mi moramo biti svjesni da će usvajanje ovog zakona rezultirati, najvjerojatnije, međunarodnim arbitražnim postupkom, a izazvat će i kontramjere susjednih zemalja i članica CEFTA-e prema BiH", istakao je Zirojević.

U toku rasprave, najviše je bilo govora o disbalansu između uvoza i izvoza s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom, a koji se, po procjenama nadležnih, kreće i do odnosa 1 naprema 7 u korist ovih dviju zemalja.

Prijedlog zakona podrazumijeva uvođenje pune carinske stope na 947 tarifnih linija.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jerko Ivanković Lijanović koji je i predlagač ovog zakona, a kojeg je prihvatio Predstavnički dom te uputio na usvajanje Domu naroda, podsjetio je da CEFTA jednim od članova podrazumijeva donošenje unilateralnih mjera ukoliko je došlo do disbalansa u oblasti uvoza i izvoza.

Koliko je ovaj prijedlog zakona kontroverzan podsjetila je zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić, koja je istakla i argumente za, a ali i protiv njegovog usvajanja. Ipak, kazala je, za njegovo donošenje treba biti objektivan.

"Ono čime nas plaše jesu reakcije koje će ovaj zakon izazvati, prijavom generalnom sekretarijatu CEFTA-e i ostalim stvarima. S druge strane, BiH je od samog potpisivanja Sporazuma bila primjer njegovog poštivanja jer smo otvorili granice i pustili uvoz svega i svačega. Susjedne države to nisu uradile, ne poštuju sistem otvorenih granica već na razne načine ometaju uvoz iz BiH", kazala je Majkić.

Istakla je da "ona neće imati koristi od pohvale za poštivanje međunarodnih standarda, kada djeca u BiH neće imati što jesti".

Nakon usvajanja Prijedloga u prvom čitanju proglašena je jednosatna pauza nakon koje će se delegati Doma naroda izjasniti o prijedlogu zaključka predsjedavajućeg Ilije Filipovića, a koji obavezuje Vijeće ministara da pristupi konsultacijama sa članicama CEFTA-e o eventualnim posljedicama po BiH koje ovaj zakon može izazvati te koji podrazumijeva da Prijedlog zakona neće ići u drugo čitanje sve dok se ove informacije ne dobiju.