BiH
0

Usvojen Prijedlog zakona o plaćama

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u istom tekstu kako ga je ranije usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Prijedlogom ovog zakona, izuzete su plaće poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH te sudija, tužilaca i određenih kategorija stručnog osoblja u pravosudnim institucijama.

Delegati su tokom diskusije iskazivali nezadovoljstvo zbog činjenice da je Predstavnički dom, kako su neki isticali, pod pritiskom opozicije prihvatio da se iz zakona izuzmu plaće poslanika i delegata u državnom parlamentu.

Naglašavali su da zakon obuhvata sve institucije BiH osim najvišeg zakonodavnog tijela, a neki su smatrali da je to ponižavajuće za poslanike i delegate.

Prije izjašnjavanja o samom zakonu, nisu prihvaćeni amandmani koje su predložili delegati iz Bošnjačkog naroda, Alma Čolo i Hazim Rančić. Jednim od predloženih amandmana bilo je predviđeno da se povećaju plaće zaposlenicima u institucijama BiH sa srednjom stručnom spremom, kojima bi usvajanjem ovog zakona plaće trebale biti smanjene u odnosu na dosadašnje.

Delegati su uz ovaj zakon usvojili i dva zaključka. Jednim od njih Dom naroda obavezuje Vijeće ministara da u roku do šest mjeseci, od početka implementacije zakona, napravi detaljnu analizu i sačini izmjene i dopune u slučajevima u kojima se ustanovi da je došlo do propusta.

Drugim zaključkom Dom naroda je obavezao Vijeće ministara da u roku od 60 dana pripremi prijedlog zakona o plaćama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH i dostavi ga parlamentu.