BiH
0

Usvojen prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, u istom tekstu kako ga je ranije usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Ovim zakonom uređuje se: proizvodnja, promet naveliko, odnosno uvoz i izvoz lijekova i medicinskih sredstava i uvjeti i mjere za osiguranje kvaliteta, sigurnosti i djelotvornosti lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini.

Također se uređuje nadzor nad lijekovima i medicinskim sredstvima koji se nalaze na tržištu BiH i nadzor nad pravnim osobama koje proizvode, ispituju, odnosno obavljaju promet naveliko lijekovima i medicinskim sredstvima.

Zakonom se osniva Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH kao jedinstveno upravno tijelo za oblast lijekova i medicinskih sredstava. Njenim uspostavljanjem se omogućava ujedinjenje tržišta lijekova i medicinskih sredstava tako što će agencija biti jedino nadležno tijelo za registraciju i kontrolu lijekova i medicinskih sredstava u BiH.

Usvojeni su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Zakona o ličnoj karti državljana BiH, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Zakona o krivičnom postupku BiH.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.