PSBIH
0

Usvojen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Usvajanje ovog zakona predstavlja jednu od preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, između ostalog, predviđena je mogućnost oduzimanja imovinske koristi počiniteljima određenih krivičnih djela ako tužilac pruži dovoljno dokaza da se opravdano vjeruje da je takva imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a počinitelj nije pružio dokaze da je korist pribavljena zakonito.

Također je predviđeno da će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini.

Ko ovo krivično djelo učini zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Predviđeno je i da se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kazni onaj ko ošteti, učini neupotrebljivim ili sruši vjerski objekt.

Poslanici su danas usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama.

Donošenjem izmjena i dopuna ovog zakona osigurani su uslovi za izdavanje garancije za kredite namijenjene programima koji su od značaja za ekonomsku stabilnost zemlje.

Jedan od takvih kredita je i predloženi „finansijski paket“ Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 50 miliona eura namijenjen Agenciji za osiguranje depozita BiH s ciljem povećanja visine osiguranih depozita na 50.000 KM i dobijanja sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) dva miliona eura za servisiranje troškova.

Predstavnički dom usvojio je izvještaj o usaglašenom tekstu Prijedloga zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda ranije usvojen u različitom tekstu pa ga je trebalo usaglasiti između domova.

Usvajanjem ovog zakona BiH će ispuniti još jedan od preostalih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i ispoštovati GRECO preporuku u vezi s uspostavljanjem posebnog tijela za borbu protiv korupcije.

Ovim zakonom osniva se agencija čiji je cilj prevencija utjecaja korupcije na razvoj demokratije i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i utjecaja na podrivanje ekonomskog i privrednog razvoja BiH, te svih ostalih oblika utjecaja na društvene vrijednosti, kao i za koordinaciju borbe protiv korupcije.

Sjednica Predstavničkog doma prekinuta je danas poslijepodne, a bit će nastavljena 12. januara.