Dom naroda PS BiH
0

Usvojen prijedlog o izmjeni Zakona o carinskoj politici

Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o carinskoj politici BiH.

Izmjenom se ukida naplata iznosa od jedan posto carinske vrijednosti za carinsko evidentiranje robe jer ova dažbina ne postoji u Evropskoj uniji.

Ovim je izvršeno usklađivanje navedenog zakona sa Sporazmom o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na carinsko evidentiranje.

Izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je također usvojen na današnjoj sjednici Doma naroda, omogućava se brža i jednostavnija registracija udruženja ili fondacija, što podrazumijeva manji uticaj izvršnih organa vlasti na nevladin sektor.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, kojim se omogućava da se pojedina uvjerenja mogu dobiti i elektronskim putem na zahtjev stranke. Novim rješenjima bit će pojednostavljena procedura za osobe koje će koristiti elektronske usluge.

S obzirom na to da je Predstavnički dom PSBiH ovaj zakon ranije usvojio u nešto drugačijem tekstu bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Dom naroda je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji je usklađen s legislativom Evropske unije.

Delegati su u drugom čitanju podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mineralnim đubrivima, kojim se pojačava kontrola mineralnog đubriva prilikom uvoza i prometa radi osiguranja kvaliteta i unapređenja uvjeta za njegovo korištenje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na današnjoj sjednici nije podržan Prijedlog zakona o vinu BiH.

Tokom diskusije, šef Kluba delegata srpskog naroda Staša Košarac je kazao da misli da postoji jedna vrsta konsenzusa da je za BiH i njene proizvođače vina veoma važna ova oblast i da je neophodno tu oblast definirati zakonom.

Međutim, upozorio je i na to da su od predstavnika Evropske komisije informirani da zakon o vinu BiH nije potpuno usaglašen s pravnim naslijeđem Evropske unije i da u tom kontekstu možemo imati problema u vezi s primjenom Protokola 6. prijelaznog Sporazuma.

„Otvara se pitanje da li ćemo donositi zakone koji će biti u skladu s pravnim naslijeđem EU ili ćemo pokušati naći neka prijelazna rješenja i onda kroz izmjene i dopune zakonskih projekata ponovo doći u tu fazu. Mi smo mišljenja da moramo u startu prilagoditi zakonske propise u BiH evropskim standardima“, kazao je Košarac, dodajući da neće podržati ovakav zakon.

Delegat Halid Genjac je naveo da ovaj zakon nosi oznaku „E“, što znači da je to zakon koji je u kontekstu evropskog pridruživanja, „a zapravo to je zakon koji je naša obaveza po Privremenom sporazumu o stabilizaciji i pridruživanje i s kojom obavezom itekako kasnimo“.

Istaknuo je da nepostojanje ovog zakona pravi ogromne probleme proizvođačima vina.

On je predlagao da se zakon vrati nadležnoj komisiji i da se produži amandmanska faza za još 15 dana o čemu se Dom nije izjašnjavao.