BiH
0

Usvojen Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamenta FBiH većinom glasova usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2009. godinu kojim je budžet povećan za 305 miliona KM i iznosi 1.906.373.386 KM.

"Izvršena je izmjena budžeta, a pravi rebalans budžeta tek slijedi", kazao je novinarima federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

"Ovo je namjenska izmjena budžeta kojom se osigurava da se riješe neizmirene obaveze iz prošle godine, prema verificiranju 62 budžetska korisnika", dodao je.

Bevanda je najavio da će do kraja aprila biti sačinjen nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji će ponuditi Vladi i Parlamentu.

Dom naroda usvojio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2009. godinu, kojim je prioritetnim definirano izmirenje preostalih obaveza iz prošle godine.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH radi stvaranja mogućnosti kratkoročnog zaduženja i za druge namjene, a ne samo radi finansiranja deficita nastalog iz gotovinskog toka.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije ove vladine prijedloge trebao bi razmatrati na sjednici zakazanoj za 6. aprila.