Grad Sarajevo
0

Usvojen Prijedlog budžeta za 2009. godinu

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas Prijedlog budžeta Grada Sarajeva za 2009. godinu od 27.956.922 KM.

U obrazloženju prijedloga, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen istakao je da će ovogodišnji budžet biti usmjeren u projekte koji će zapošljavati nove radnike te socijalno zbrinuti one kategorije kojima je to potrebno.

"Posebna pažnja posvećena je djeci i trudnicama. Uložit ćemo gotovo pola miliona KM za poboljšanje uvjeta u osnovnim i srednjim školama. Nećemo dozvoliti da prihodi u domaćinstvima koja očekuju prinovu padnu ispod federalnog platnog prosjeka", istakao je Behmen.

Troškovi administracije smanjeni su za milion i tristo hiljada KM, a ukinuta je i naknada za rad u komisijama pri Gradskoj upravi, što je ušteda tristo hiljada KM.

Doprinos iz gradskog budžeta za javne kuhinje uvećan je sto posto, a uvećan je i iznos za pomoć Centru u Rakovici. U budžetu je predviđen iznos i za nastavak kapitalnih projekata započetih u prošlom sastavu Gradskog vijeća poput rekonstrukcije baščaršijskih pločnika, završetka projekta bazena na Otoci te rekonstrukcije Vijećnice.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o izvršavanju budžeta za 2009. i Program rada Gradskog vijeća za ovu godinu.

Vijećnici su usvojili i Nacrt programa međunarodne suradnje Grada Sarajeva za 2009. godinu.

Izvještaj o provođenju gradske politike za 2008. i aktivnostima bivše gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac nisu dobili dovoljan broj glasova. Za je glasalo 10 vijećnika, dok je njih 16 bilo suzdržano.

Isti omjer glasova dobio je i Izvještaj o izvršenju budžeta za 2008.