BiH
0

Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH iz okvira Vijeća ministara

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas u Sarajevu niz amandmana na Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH, čime ga je praktično vratila u okvire koje je prvobitno utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Prema prijedlogu Predsjedništva BiH, koji je usvojen bez glasa Nebojše Radmanovića, budžet bi iznosio oko 1,63 milijarde KM, a prema prijedlogu Vijeća ministara BiH oko 200 miliona KM manje.

U obrazloženju amandmana se navodi da je struktura prihoda u okvirima koje je usvojilo Fiskalno vijeće BiH, a da su u strukturi rashoda uvaženi, u granicama mogućnosti, i prijedlozi Predsjedništva BiH. Također je predviđeno smanjenja svih bruto plaća za 1,2 posto, smanjenje svih materijalnih troškova kod svih korisnika za 16 posto (osim za Ured za reviziju, Upravu za indirektno oporezivanje i Regulatornu agenciju za komunikacije), smanjena je tekuća rezerva...

Amandani su najprije usaglašeni na današnjem sastanku koji su članovi Komisije imali s Kolegijem Ministarstva finansija i trezora BiH. Međutim, predsjedavajući Komisije Sadik Bahtić (Stranka za BiH) insistirao je da je taj sastanak bio neformalan.

Bahtić je to prokomentirao riječima da Komisiju ne obavezuje "papirić" iz Pruda, nego ono što je usvojio ovlašteni predlagač - Predsjedništvo BiH. Osim predstavnika Stranke za BiH, niz zamjerki na amandmane imao je i Zlatko Lagumdžija (SDPBiH), koji je kazao da su amandmani suštinski neprihvatljivi jer se smanjuju sredstva za jačanje institucija BiH.

Ministar finansija i trezora Dragan Vrankić je u diskusiji naglasio da je najbolji usvojeni, a najgori neusvojeni budžet, dodajući kako se nada da će budžet biti usvojen u narednih sedam-osam dana.

Salko Sokolović (SDA), koji je formalno predložio amandmane, kazao je da se radi o kompromisu koji omogućava prolaz budžeta i zadovoljava interese države, a pritom ne povređuje sujete članova Predsjedništva BiH.

Njegov stranački kolega Bajazit Jašarević, odgovarajući na optužbe Bahtića i Lagumdžije, kazao je da su oni spremni podnijeti blaćenje SDA radi usvajanja budžeta, te da su spremni pustiti ih da ih "izudaraju", ali da budžet bude usvojen.

Amandmane su, također, podržali predstavnici SNSD-a, HDZBiH i SDS-a.

Prijedlog budžeta sada ide u Predstavnički dom, uz amandmane koji su usvojeni danas na sjednici Komisije.