Predstavnički dom FBiH
0

Usvojen ovogodišnji program rada

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je ovogodišnji plan rada na današnjoj sjednici u Sarajevu.

Istovremeno je zadužio stručnu parlamentarnu službu da blagovremeno obavještava nadležna federalna ministarstva o njihovoj obavezi da u parlamentarnu proceduru dostavljaju prijedloge zakona čije je donošenje predviđeno tim programom.

Njime je najavljeno donošenje mnoštva federalnih zakona u ovoj godini, a to podrazumijeva i izmjene ili dopune već postojeće legislative. Program se sasvim prožima s ovogodišnjim planom rada Federalne vlade te predviđa pripremu i razmatranje 102 potrebna zakonska akta.

Iako je odobren većinom glasova, reakcija pojedinih poslanika bila je da je preambiciozno zamišljen. To je primijetio Karlo Filipović iz Socijaldemokratske partije BiH koji je u ovoj prilici govorio uime jednog parlamentranog tijela, a ne stranačkog poslaničkog kluba.

Poslanica Stranke demokratske akcije Nermina Kapetanović naglasila je odgovornost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike jer je dosad izostao set najavljenih reformskih zakona iz resora tog ministarstva.

Ova poslanica ne vjeruje da će najavljeni zakoni uskoro biti u parlamentranoj proceduri a zbog toga, naglasila je, ne treba kriviti Parlament već navedeno ministarstvo.

Osim programa rada, Predstavnički dom je bez rasprave odobrio prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o donošenju 20-godišnjeg prostornog plana Federacije.

Sjednica je u toku.