Predstavnički dom Parlamenta FBiH
9

Usvojen Nacrt zakona o zaštiti žiranata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nacrt zakona o zaštiti žiranata, koji je Federalnom parlamentu predložila poslanica Aida Čikić (Savez za bolju budućnost BiH), odobren je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu.

Tekst je upućen u javnu raspravu, a Čikić je obrazložila da on znači prijelazno rješenje do ukidanja institucije žiranata. Propisuje da teret vraćanja kredita treba da snosi uglavnom korisnik te da banke i mikrokreditne organizacije treba da opterete njegovu pokretnu i nepokretnu imovinu u slučaju nevraćanja kredita, a samo u krajnjoj nuždi da posežu za obavezama žiranata.

"Prevarenih žiranata u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini je oko 300.000, a tačan broj onih koji zbog toga vode sudske sporove, znat će se u toku javne rasprave o zakonu", rekla je novinarima Čikić.

Poslanici su usvojili i prijedlog za raspisivanje konkursa za imenovanje triju članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH. Da bi procedura bila pokrenuta, takvu odluku treba da donese i Dom naroda, rečeno je.

Sjednica Predstavničkog doma prekinuta je oko 14 sati zbog najavljenog vanrednog zasjedanja Doma naroda u istoj skupštinskoj sali, za čiji dnevni red je kandidirano pokretanje procedure kod Ustavnog suda FBiH za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira.

Predstavnički dom nastavit će svoju sjednicu sutra.

U današnjem dijelu joj nisu prisustvovali poslanici Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Hrvatske stranke prava i Demokratske narodne zajednice BiH.

Iz nove parlamentarne većine to su prokomentirali kao neodgovornost prema građanima FBiH. Iz dnevnog reda, najavljenog ranije, povučeni su svi zakoni čiji je predlagač aktuelna Federalna vlada.

To je tražio šef poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinko Čavara, a nakon što je njegovom zahtjevu udovoljeno, on je to protumačio kao dokaz da funkcionira nova parlamentarna većina u FBiH.

Osim Socijaldemokratske partije BiH i Čavarine stranke, HDZ-a, članice nove većine su još Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Savez za bolju budućnost BiH. Formirana je nakon što je SDP objavio raskid dotadašnje koalicije sa Strankom demokratske akcije.