BiH
204

Usvojen Nacrt zakona o posebnim mjerama za krivična djela protiv spolne slobode maloljetnika

Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sa 30 glasova "za", usvojen je Nacrt zakona o posebnim mjerama za sprečavanje vršenja krivičnih djela protiv spolne slobode i morala prema maloljetnim licima u Federacije BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Dennis Gratz (Naša stranka).

"Ovo je treći zakon koji je danas usvojen u formi nacrta, od šest prijedloga Naše stranke o kojima se Parlament očitovao na današnjoj sjednici. Ovim prijedlogom želimo urediti posebne mjere koje će se provoditi prema počiniteljima krivičnih djela protiv spolne slobode i morala propisanih odredbama Krivičnog zakona, izvršenih prema maloljetnim licima određenih ovim zakonom i uređuje vođenje posebne evidencije lica osuđenih za ta krivična djela. Ne smijemo dozvoliti da nekažnjeno prođu oni koji povrijede djecu. Vrijeme je da kao društvo odgovorimo konkretnim i preciznim mjerama“, zaključio je Gratz.

Na današnjoj sjednici su odbijeni prijedlozi Naše stranke za ukidanje duplih paušala za zastupnike, ukidanje prakse brisanja sa biroa lica koja ostvaruju prihode ispod minimalne plaće te prijedlog uvrštavanja medicinskih biologa i genetičara na listu komora zdravstvenih radnika.

Pored Nacrta zakona o zabrani negiranja genocida i spomenutog zakona o posebnim mjerama za krivična djela protiv spolne slobode maloljetnika, zastupnici su prihvatili i Nacrt prijedloga izmjena Zakona o bibliotečkoj djelatnosti.