Narodna skupština RS
0

Usvojen Nacrt zakona o garantnom fondu

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras na posebnoj sjednici Nacrt zakona o garantnom fondu i uputili ga u javnu raspravu.

Sredstva fonda će se, prema Nacrtu, osiguravati iz budžeta tog entiteta, jedinica lokalne samouprave, razvojnog programa, zaduženjem, emisijom hartija od vrijednosti, prihodima fonda, donacijama i iz ostalih izvora.

Osnivač fonda bit će RS. Osnovni kapital garantnog fonda, u iznosu od 30 miliona KM, bi trebalo da se osigura iz Razvojnog programa RS-a.

Fond se osniva radi, kako se ističe, razvoja preduzetništva, lakšeg pristupa finansijskim sredstvima, a posebnu oblast ima zapošljavanje radnika, izvoz, razvoj poljoprivrede i projekti u općinama koje imaju status nerazvijenih i izrazito nerazvijenih.

Tokom diskusije više poslanika je naglasilo da je pitanje osnivanje ovog fonda trebalo na Skupštinu doći mnogo ranije.

Poslanici SDS-a smatraju da je donošenje ovog zakona potrebno, ali su postavio pitanje zašto se ovaj nacrt našao na posebnoj, a ne redovnoj sjednici.

Rečeno je i da je ovo prvi put da se na posebnom zasjedanju razmatra jedan zakonski akt u formi nacrta.

Takođe, postavili su i pitanje sjedišta fonda, koji, naveli su, ne bi trebao da bude u Banjoj Luci radi ravnopravne zastupljenosti i drugih gradova RS-a.

U nastavku sjednice poslanici bi trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, koji je po hitnoj proceduri predložila Vlada RS-a, a nakon što je Zakonodavni odbor razmotrio predložene amandmane.