Gradsko vijeće Sarajeva
0

Usvojen nacrt budžeta grada za 2010.

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2010. godinu i Nacrt odluke o izvršavanju budžeta Grada Sarajeva za 2010., koji će biti u javnu raspravu.

Predloženim budžetom Grada Sarajeva u 2010. godini planirana su sredstva od 17.317.885 KM.

Prihod od poreza na promet nepokretnosti i prava planiran je u iznosu od 7.190.000 KM (na prošlogodišnjem nivou). Prihod od komunalnih taksi planira se u iznosu od 1.960.000 KM. Grantovi iz inostranstva se predlažu u iznosu od 1.000.000 KM, grant Kantona planiran je u iznosu od 6.837.885 KM, a grant Federacije BiH nije predložen jer sredstva planirana u 2008. i 2009. godini nisu ostvarena. Planirani su grantovi s ostalih nivoa vlasti u iznosu od 200.000 KM za realizaciju projekta Bijele tabije i 40.000 KM od gradskih općina za realizaciju programa dočeka Nove godine. Planirani su prihodi od imovine u ukupnom iznosu od 70.000 KM, a refundacije se planiraju u iznosu od 20.000 KM.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je i Prijedlog izmjena i dopuna Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2009. godinu.

Na sjednici je usvojen i Nacrt programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2010. godinu, koji je biti upućen u javnu raspravu koja će trajati do 27. novembra.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o podizanju spomenika poginulim borcima "Prve podrinjske brigade".

Spomenik će biti podignut na lokalitetu MZ Betanija-Šip, a prema predloženoj lokaciji (u Barama) i idejnom projektu koji je izradio arhitekt Mirzah Fočo. Podnosilac inicijative za podizanje spomenika je Udruženje građana jugoistočne Bosne Sarajevo, a inicijativu je podržala Općina Centar Sarajevo. Finansiranje podizanja spomenika vršit će Općina Centar i Udruženje.

Gradskom vijeću je prezentirana i Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo za period januar - septembar 2009. godine. Informaciju je prezentirao Dragan Mioković iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Vijećnici su konstatirali da opća sigurnost građana nije na nivou kakvom bi trebala biti te su naglasili da bi trebala biti održana i tematska sjednica na kojoj bi se raspravljalo o sigurnosti građana i prevenciji, a ne o posljedicama.

Gradsko vijeće je primilo k znanju Izvještaj o provedenim aktivnostima na realizaciji projekta obnove Vijećnice i Godišnji izvještaj organa i tijela JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo, i to: Izvještaj o radu i poslovanju JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo za 2008. godinu, Izvještaj o radu Nadzornog odbora JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo za 2008. i Izvještaj Odbora za reviziju. Usvojen je i Trogodišnji plan poslovanja JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo.

Gradsko vijeće je primilo k znanju i Informaciju o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period, Informaciju o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, te Informaciju o aktivnostima u Savezu općina i gradova u Federaciji BiH.

Usvojen je i Nacrt odluke o usvajanju Regulacionog plana "Buča Potok I" s Nacrtom odluke o provođenju Regulacionog plana "Buča Potok I". Nacrt se upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Gradsko vijeće je prihvatilo i inicijativu da finansijski pomogne Narodno pozorište Mostar i Hrvatsko narodno kazalište Mostar. Visina pomoći utvrdit će se naknadno.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas i zamjenike gradonačelnika Grada Sarajeva. Za zamjenika gradonačelnika iz reda hrvatskog naroda izabran je Igor Kamočaji, a iz srpskog Miroslav Živanović.

Gradsko vijeće prihvatilo je ostavku zamjenika gradonačelnika Nenada Markovića. On je ostavku podnio zbog preuzimanja dužnosti trenera KK "Panionis" iz Atine (Grčka).

Na današnjoj sjednici izabran je i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Na tu funkciju imenovan je Salko Nikšić.