BiH
0

Usvojen Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2017. u iznosu od 15.722.908 KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Grada Sarajeva u srijedu su usvojili Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2017. godinu, a koji iznosi 15.722.908 KM

Oko 45 posto budžeta koncipiran je na kapitalnim projektima, a prioritet je izgradnja Trebevićke žičare.

Sredstva su izdvojena i za kapitalne projekte kao što je izgradnja biciklističke staze, projekt rekonstrukcije Bijele tabije, izgradnja hotela vidikovac na Trebeviću, a dio sredstava, oko 500.000 KM bit će izdvojen i za organizaciju EYOF-a s osiguranim grantovima Ministarstva civilnih poslova BiH u iznosu od 900.000 KM.

Vrijednost svih projekata Grada Sarajeva je više od sedam miliona KM, a javna rasprava o budžetu bit će provedena u narednih 15 dana, kada će se na sjednici u decembru pred vijećnicima naći u formi prijedloga.

Vijećnik Velija Katica smatra da će eventualni propusti u Nacrtu biti otklonjeni tokom javne rasprave, ali da je najvažniji projekt za narednu godinu izgradnja Trebevićke žičare.

"Donator je navodno uplatio sredstva za žičaru, ali u ovom trenutku postoje dileme, ne znamo da li su sredstva operativna ili ne, u kojoj mjeri će biti operativna", kazao je Katica i dodao da dinamika izgradnje treba biti ozbiljnija, te da nije dovoljno konkretna.

Vijećnici su usvojili i Nacrt odluke o izvršenju budžeta za 2017. godinu.

Također je danas formiran i Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2017. godini, a donesena je i Odluka o uspostavljanju saradnje Grada Sarajeva i Grada Hirošime.

Gradski vijećnici nisu prihvatili informaciju Pravobranilaštva Grada Sarajevo o provedenim aktivnostima nadležnih gradskih organa u funkciji realizacije Projekta izgradnje nove Trebevićke žičare s aspekta ne/mogućnosti za poduzimanje daljih pravnih koraka.