BiH
0

Usvojen koncept jedinstvene policijske strukture BiH

NINA
Komisija za restrukturiranje policije danas je usvojila koncept jedinstvene policijske strukture BiH. Usvojeni koncept predviđa ukidanje svih MUP-ova u BiH i organiziranje policije na državnom nivou, tačnije pod ingerencijama državnog Ministarstva sigurnosti.

"Policija bi bila organizirana na dvia nivoa. Na prvoj bi sva policija u BiH bila organizovana pri Ministarstvu sigurnosti, a na državnom nivou bi bili SIPA, DGS i lokalne policijske oblasti koje bi integrirano činile tu prvu razinu", izjavio je Damir Hadžić, član Komisije za restrukturiranje policije.

Sporna je ostala druga razina, odnosno teritorijalna organizacija lokalnih policijskih oblasti, a glede toga trenutačno su u opticaju tri varijante. Prema jednoj, lokalna policija bi bila organizirana u pet regija, prema drugom u devet plus Sarajevo, koje bi imalo poseban status, dok treća varijanta predviđa postojanje 11 regija.

Lokalna policija, prema ovom konceptu, imala bi visok stepen autonomije i bavila bi se manje složenim vrstama kriminala, kontrolom masa i svim onim što nije dostiglo tu razinu složenosti koje na sebe preuzima SIPA.

"Predsjedavajući komisije Wilfried Martens trebao bi do 31. decembra pripremiti konačan izvještaj o teritorijalnoj organizaciji lokalne policije, koje će biti dostavljeno Vijeću ministara i visokom predstavniku'', objasnio je Hadžić.

Takvom konceptu protivili su se članovi Komisije za restrukturiranje policije iz RS-a, kao i ministar unutarnjih poslova RS-a Darko Matijašević, koji je i ovaj put ostao dosljedan protiveći se stvaranju jedinstvene policije koja bi bila organizirana u dva nivoa i koja bi za posljedicu imala ukidanje entitetskih, ali i kantonalnih MUP-ova.