Narodna skupština RS
0

Usvojen izvještaj reviziji rada Vlade

FENA
Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je večeras, nakon cjelodnevne rasprave, izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji Konsolidovanog izvještaja Vlade RS-a i reviziji finansijskih izvještaja budžetskih korisnika za 2008., a revidiranih u ovoj godini.

Međutim, podršku dovoljnog broja poslanika nije dobio izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o radu i poslovanju ove institucije za 2008. godinu.

Posebno negodovanje opozcije, ali i neslaganje glavnog revizora RS-a Boška Čeke izazvao je jedan od usvojenih zaključaka SNSD-a u kojem se traži da se u skladu s Zakonom o reviziji javnog sektora osigura profesionalna ocjena rada Glavne službe za reviziju koja podrazumijeva eksternu kontrolu kvaliteta revizorskog rada i izvještaja koju će izvršiti izabrane revizorske institucije.

Kao tipičan primjer pokušaja uticaja na rad Glavne službe za reviziju, Čeko je ocijenio i predložene zaključke SNSD-a.

Glavni revizor istaknuo je još u završnom obraćanju da je zadatak ove službe da daje mišljenje i ocjenjuje rad intitucija, a ne da vrši istragu o njihovom poslovanju.

On je potvrdio da je tokom svog rada prethodnih godina bio izložen raznim pritiscima i prijetnjama i da mu je u telefonskim pozivima prijećeno da će mu „revizija doći glave“.

Ti pritisci se ogledaju u tome što je protiv njega, kako naglašava, podneseno više krivičnih prijava od strane nevladinih organizacija i preduzeća.

Tokom burne rasprave opozicija je imala najviše primjedbi na, kako su naveli poslanici tih stranaka, neracionalno trošenje budžetskih sredstava u prošloj godini.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić kritikovao je Vladu RS-a zbog, kako je rekao, neracionalnih milionskih troškova, a poslanik SRSRS-a Milanko Mihajlica kaže da je entitetska Vlada potrošila 10,5 miliona KM na kupovinu automobila što je, naveo je, 65.000 najnižih penzija u RS-u, te 4,5 miliona KM za gorivo što je 27.000 najnižih penzija u RS-u.

Na velike putne, te troškove reprezentacije i telefona u vladinim institucijama ukazali su i drugi poslanici, dok je Mladen Kršić iz SDS-a rekao je da bi entitetski parlament trebao što prije da razmatra izvještaje koji su dobili negativnu ocjenu revizora, a to su Investiciono-razvojna banka RS-a i njena četiri fonda.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da revizorski izvještaji govore o, kako kavodi, napretku u raspologanju javnim sredstvima u RS-u posljednjih godina, dok je Božidar Vasić iz SDS-a optužio Vladu RS-a da se u prošloj godini, naveo je, bespotrebno rasipala budžetskim novcem, a istovremeno su socijalno ugroženi primali 41 KM mjesečno.

Nastvak sjednice Skupštine zakazan je za 23. novembar.