Dom naroda PSBiH
0

Usvojen izvještaj o radu Vijeća ministara za 2008.

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) prihvatio je na današnjoj sjednici s osam glasova za i dva protiv Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2008. godinu.

Izvještaj je, uime Vijeća ministara, prezentirao ministar finansija BiH Dragan Vrankić.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić je u raspravi po ovoj tački istakla da su komisije koje su razmatrale Izvještaj koristile različite metodoligije te je predložila, a Dom je i usvojio, dva zaključka: kreiranje jedinstvene metodologije izrade Izvještaja i obavezu nadležnih da izvještaje o radu institucija dostavljaju do 31. marta za prethodnu godinu.

Osvrnula se na Izvještaj o radu Vijeća ministara te istakla da je mišljenja da izvještaji FIPA-e i Agencije za javne nabavke nikako ne mogu dobiti prolaznu ocjenu kao ni Ministarstvo vanjskih poslova.

"U Izvještaju Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da bi Ministarstvo uradilo puno više da ministar nije prezauzet. Mislim da nisu uradili ništa na razvoju ekonomske saradnje kao ni na popravljanju slike o BiH u svijetu", kazala je Majkić.

Dom naroda odgodio je za sljedeću sjednicu raspravu i izjašnjavanje o Izvještaju o radu i poslovanju kao i Izvještaju o finansijskom poslovanju Radio-televizije BiH, a u cilju kvalitetnije rasprave.

Na sjednici je prihvaćena i neopoziva ostavka Ive Bradvice na mjesto ombudsmena za ljudska prava. Formirana je i Ad hoc komisija za provođenje procedure imenovanja novog ombudsmena u sastavu: Drago Ljubičić, Alma Čalo i Branko Zrno.