RS
0

Usvojen izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras nakon cjelodnevne burne rasprave izvještaj Investiciono-razvojno banke RS-a (IRBRS) o poslovanju za 2007. godinu.

Opozicija je tokom rasprave ukazivala na, kako su naveli, politički uticaj, protekciju, zloupotrebe, nepotizam i reketiranje pri dodjeli kredita iz IRBRS-a, između ostalog, navodeći da je kredit dobio sin Milorada Dodika.

Poslanici SNSD-a, ali i predstavnici IRBRS-a, međutim, tvrde da prilikom dodjele kredita IRBRS-a nije bilo zloupotrebe ili diskriminacije ni prema teritorijalnom niti prema bilo kojem drugom osnovu.

Nakon usvajanja izvještaja o poslovanju te banke, poslanici su usvojili i zaključak SNSD-a kojim se od IRB traži da u roku od tri mjeseca pripremi informaciju o izvršenoj privatizaciji državnih preduzeća i banaka u tom bh.entitetu, o ukupno ostvarenom iznosu sredstava i njihovoj strukturi u gotovini ili staroj deviznoj štednji.

Poslanici su prihvatili i odluku o formiranju anketnog odbora koji bi utvrdio činjenično stanje u Fondu stanovanja RS-a budući da je utvrđeno neslaganje u internim finansijskim izvještajima o poslovanju tog fonda.

U u toku je skupštinska rasprava o izvještaju o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za prošlu godinu.