BiH
0

Usvojen izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prvih šest mjeseci ove godine, koji će Ministarstvo finansija i trezora uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je izvršenje Budžeta za navedeni period bilo u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima, ukupno ostvareni prihodi za finansiranje institucija BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznose 394.455.130 KM. U strukturi ostvarenih prihoda najveći udio imaju prihodi od indirektnog oporezivanja u iznosu od 309.852.140 KM. U isto vrijeme, ostvareni su rashodi na nivou institucija BiH u iznosu od 315.473.400 KM.

Špirić je istaknuo da su institucije vlasti BiH potrošile manje sredstava nego što je planirano budžetom.

Dodao je kako je značajno i da je redovno izmirivan vanjski dug BiH u ovom periodu u iznosi 126,19 miliona KM.

Prema Špirićevim riječima, bitno je da se trošenje javnih sredstava odvija u skladu sa zakonom.

Vijeće ministara je danas usvojilo sedam prijedloga zakona i to: Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Također, usvojeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima.

Vijeće ministara je usvojilo i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Usvojen je i Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, koji je na privremenoj osnovi nametnuo visoki predstavnik.