BiH
0

Usvojen budžet KS-a za 2012. godinu od 758.750.000 KM

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas s 19 glasova ZA, pet suzdržanih i deset glasova protiv budžet za 2012. godinu u iznosu od 758.750.000 KM i to je prvi put nakon više godina da će ovaj kanton imati usvojen budžet bez potreba za donošenjem odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju.

Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra naglasio je u uvodnom obraćanju da se tokom javne rasprave javio 121 subjekat sa 64 zahtjeva kojim se povećavao budžet za 143 miliona KM. Dodao je da su neki od zahtjeva bili opravdani, ali da je samo dio njih prihvaćen zbog sveopće finansijske situacije.

U budžetu, istaknuo je ministar, sadržani su i prihodi namjenskog karaktera koji se moraju koristiti isključivo u skladu s određenim zakonskim propisima, ali sredstva za socijalne kategorije.

Naglasio je da je stabilizirajući, razvojni i socijalni, te da je za tekuće izdatke za 164 budžetska korisnika gdje je zaposleno oko 11.000 osoba predviđeno 317. 335.110 KM, a oko 607 miliona KM raspoređeno je na 12 ministarstava.

U budžetu je kada su u pitanju kapitalna ulaganja između ostalog predviđeno 14,5 miliona KM za sanaciju tramvajske pruge i pružnih prijelaza, te 420.000 za industrijska područja.

Opozicija u skupštinskim klupama je bila protiv ovakvog budžeta, a Nermin Pećanac, zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, naglasio je da budžet nije ni razvojni, a ni socijalni te da će svi dobiti pomalo, ali da se ipak neće riješiti kapitalne stvari.

Amandmane na budžet podnijeli su zastupnici Stranke za BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Naše stranke, ali glasanjem u Skupštini nijedan od amandmana nije usvojen.

Skupštinski zastupnici usvojili su danas i Zakon o izvršenju budžeta Kantona Sarajevo za 2012. godine.