Skupština KS
0

Usvojen budžet Kantona Sarajevo od 716.500.000 KM

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su danas usvojili budžet za 2011. godinu u iznosu od 716.500.000 KM.

Uvodne napomene dao je ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra koji je kazao da su u toku javne rasprave pristigle 144 primjedbe, a 99 posto njih odnosilo se na obećanje za određene stavke.

Kozadra je kazao da su svi zahtjevi opravdani, međutim, Vlada KS-a nije mogla prihvatiti te primjedbe budući da su se one odnosile na povećanje iznosa budžeta. Kada su sve primjedbe preračunate budžet je trebao biti povećan za 106 miliona KM.

Napomenuo je da će iz budžeta biti izdvojeno oko četiri miliona KM, kada se vrati kaucija koju je Vlada KS-a dala za penzioniranog generala Jovana Divjaka, koji je uhapšen u Beču po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Republika Srbija zbog navodnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine.

Oko 224 miliona KM predviđeno je za plaće za 10.700 zaposlenika u kantonalnim institucijama, a Kozadra je istakao da više od 9.000 osoba radi pri Ministarstvu obrazovanja (predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje) i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a.

Dodao je da je budžet stabilizirajući i realan u poređenju s ostvarenim prihodima u prethodne dvije godine, napominjući da će oko 200 miliona biti izdvojena za kapitalna ulaganja i razvoj, a sva zaduženja idu u razvojnu komponentu i nikako ta sredstva neće biti za plaće ili transfere koji nemaju karakter razvoja.

Od 23 amandmana koja su upućena Vladi za budžet, nijedan nije prihvaćen.

Nakon detaljnog obrazloženja o budžetu uslijedila je rasprava u kojoj su zastupnici iz opozicionih stranaka naglašavali da ovogodišnji budžet nije realan te da je potrošači.

Danis Tanović, zastupnik iz Naše stranke, kazao je da budžet nije u skladu s ekspozeom premijera Fikreta Musića.

"Razumijem da je Vlada morala pokriti dugove javnih preduzeća, znali smo da im moramo pomoći, ali hoćemo li uskoro imati reformu u tom sektoru jer se ništa ne mijenja", naveo je Tanović.

Zaim Backović, zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović (BPS - SH), naglasio je da je budžet isključivo potošački, a ne vraćanje novca građanima.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Dževad Rađo upozorio je da budžet nije realan jer sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 35 miliona, koja su uračunata u budžet, ni ove kao ni prethodne godine neće biti ostvarena.

Dodao je da bi se Vlada trebala baviti prilivom sredstava, jer prihodi koji se sada ostvaruju nisu dovoljni što pokazuju i prijedlozi za povećanje u iznosu od 106 miliona KM.

Nekoliko zastupnika upozorilo je na katastrofalno stanje u sportu u ovom kantonu, a Elmedin Konaković je kazao da će to uticati na povećanje sredstava za ovu oblast.

Žustriju raspravu od budžeta izazvao je javni prijenos sjednice na Televiziji Sarajevo (TVSA) budući da je zastupnik Kenan Ademović (SBB) insistirao da se izjave zastupnika SBB-a u toku sjednice prekidaju u javnom prijenosu ili se emitiraju reklame ili vijesti.

Segmendina Srna, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, zamolila je da o TVSA i direktnom prijenosu sjednice SKS-a zastupnici raspravljaju na nekoj od sljedećih sjednica ili na tematskoj sjednici.

Zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo obratili su se i predstvanici sindikata budžetskih institucija i upozorili na situaciju u kojoj se nalaze, te najavili da će svoja prava tražiti tužbama koje će mnogo koštati.

Nakon iscrpne rasprave koja je trajala više od pet sati, budžet je usvojen sa 24 glasa za i 11 glasova protiv.

Zastupnici su usvojili i Zakon o izvršavanju budžeta za 2011. godinu.