BiH
0

USUS zahtjeva kontrolu rada visokoškolskih ustanova

Klix.ba
Foto: x.Photos
Foto: x.Photos
Na današnjoj press konferenciji koju je sazvala Unija studenata Univerziteta u Sarajevu (USUS) govorilo se o kontroli rada visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo, te o ispitnim rokovima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

USUS je još u oktobru 2002. godine upitio zahtjev Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje, nauku i kulturu za kontrolu rada visokoškolskih ustanova na području Kantona. Povod za zahtjev su bile različite naplate upisnine na fakultetima, te različite cijene taksi koje studenti plaćaju za prijave, potvrde i sl.

Kako se ispostavilo da Kantonalno ministarstvo nema odjel koji se bavi ovom problematikom isti zahtjev upućen je Federalnom ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture od kojeg je dobiven isti odgovor. Također ni Rektoran nije imao ovlasti po tom pitanju, s obzirom da je Univerzitet decentralizovan. Zahtjev je nakon toga upućen Ministarstvu finansija KS.

Do danas nikakva kontrola nije izvršena, a na konferenciji je bilo i govora o tome kako USUS razmišlja o pokretanju sudskog spora protiv kantonalne Vlade zbog sporosti i neefikasnosti.

Drugi problem o kome se govorilo bili su ispitni rokovi na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Naime, jos prije dvije godine potpuno nezakonito studentima prve godine ovoga fakulteta je oduzeto pravo na polaganje ispita u oba termina ispitnog roka. Ove godine, to pravilo počelo se primijenjivati i na studente druge godine. USUS je zajedno sa USPom (Udruženje studenata prava) u februaru ove godine formirala posebnu komisiju koja se bavi ovim problemom. Također u više navrata su o tome upozorili dekana Pravnog fakulteta prof.dr. Fuada Saltagu, koji do danas nije odgovorio ni na jedno od njihovih pisama.

Iako postoje nezvanične informacije da će zahtjevi po ovom pitanju biti prihvaćeni, nema još uvijek pismenog odgovora, te se problem još uvijek smatra neriješenim.