BiH
0

USUS riješava probleme izazvane peticijom "Pokreta"

USUS.ba
Unija studenata je još jednom pokazala da je prioritet njenog rada dobrobit svih studenata. U tom cilju je iniciran sastanak svih aktera sukoba koji je posljedica kontroverzne peticije. Povodom učešća u razrješavanju situacije Unija je medijima dostavila saopštenje za javnost, koje možete pročitati u nastavku. Situacija je smirena, neće biti nikakvih nasilnih protesta koji, kada se bolje analiziraju protekla događanja, nisu ni planirani nego su plod slobodnog tumačenja izjava. Saznajemo da se potpisivanje peticije nastavlja te da se najavljuje prikupljanje nekoliko hiljada potpisa.

Saopštenje Unije studenata Univerziteta u Sarajevu:

"Povodom dešavanja koja su prouzrokovana potpisivanjem peticije pokrenute od strane grupe studenata Filozofskog fakulteta, koja sebe naziva "Studentski pokret za normalnu Bosnu i Hercegovinu" i navodnih prijetnji upućenih Federalnoj televiziji održan je sastanak predstavnika FTV i pomenutog "pokreta".

Sastanak je vodio predsjednik Unije studenata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Kujraković a prisustvovali su direktor FTV Jasmin Duraković, urednica informativno-političkog programa FTV Marija Topić Crnoja i predstavnik studentskog "Pokreta" Amer Bahtijar.

Na sastanku je tretirana pozicija studentske populacije u okviru situacije vezane za aktuelna dešavanja i osnovni zaključci koji su doneseni su:

  • predstavnici studentskog pokreta su priopćili da nije bilo niti će biti vaninstitucionalnih djelovanja ili napada od strane studenata na RTV dom;
  • FTV nije niti će voditi bilo kakvu kampanju protiv studentske populacije i naglašen je stav da je zajednički cilj pozitivan uticaj građana na uređivačku politiku putem institucija;
  • data je preporuka da se svi problemi iznose i rješavaju putem institucija odgovarajućim procedurama.

Sastanak je iniciran od strane Unije studenata Univerziteta u Sarajevu u nadi da će se naći najbolji način za prevazilaženje situacije i da će nepotrebni konflikti biti razriješeni. Nadamo se da je to i postignuto i da ćemo u narednom periodu imati konstruktivnu diskusiju o ovoj problematici. Isto tako očekujemo da će se još više pažnje posvetiti aktuelnoj studentskoj problematici, naročito reformi Visokog obrazovanja što je bio i stav svih učesnika sastanka."