Radnici Konjuha pješice ka Sarajevu
0

Ustrajat ćemo pa makar stigli i do Bajrama

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Radnici "Konjuha" krenuli na 100 km dug put (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Radnici živiničkog "Konjuha" u ponedjeljak ujutro krenuli su ka sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s namjerom da se u glavnom gradu bore za svoja ugrožena prava.

Prema riječima predsjednika Sindikata "Konjuha", Mevludina Trakića, na put je krenulo oko 250 radnika, koji su svjesni iskušenja koja ih čekaju na putu dugom oko 100 kilometara.

"Kada smo najavili svoj odlazak u Sarajevo mnogi su pomislili kako od toga neće biti ništa i da je to obična dezinformacija. Međutim, kada su jutros čuli da idemo pješice ka glavnom gradu, nema ko nas nije zvao. Zvao nas je i Salem Hujić, predsjednik Granskog sindikata, koji se nije oglasio svih ovih 20 dana koliko smo u štrajku. Nude nam autobuse, ali vjerujte bilo ili ne bilo prevoza radnici su odlučni da dođu u Sarajevo. Nek stignemo do Bajrama, ali ćemo stići i istrajati u svojoj borbi", kaže Trakić.

Radnici su očajni jer mjesecima nisu dobili ni marke, a još ih više boli činjenica da im se niko od relevantnih predstavnika vlasti nije obratio za vrijeme štrajka.

"Za njih izgleda da ne postojimo. Oni su po kolektivnim godišnjim odmorima ili nas izbjegavaju. Ako misle da ćemo tek tako odustati od svojih prava, onda se grdno varaju", poručuju radnici "Konjuha".

Njihovi zahtjevi su jasni. Traže da im Vlada Tuzlanskog kantona pomogne kod Razvojne banke FBiH kako bi preduzeće dobilo kredit u iznosu od 15 miliona KM. Traže da im se obezbijedi nabavka trupaca, te na kraju insistiraju da u preduzeće uđu inspektori SIPA-e i Finansijske policije kako bi se ispitalo postojanje eventualnih kriminalnih radnji.

Kada je riječ o protesnom maršu od Živinica ka Sarajevu, nije poznato koliko će kilometara živinički radnici dnevno prelaziti i gdje će konačiti.