BiH
15

Uštede troškova: U kabinetu potpredsjednice FBiH nije angažovan nijedan savjetnik

Piše: Er. M.
Melika Mahmutbegović
Melika Mahmutbegović
U kabinetu potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović trenutno nema uposlenih osoba na pozicijama savjetnika. Kabinet trenutno radi na izmjenama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi racionalizacije i uštede troškova.

Kako nam je saopćeno iz Kabineta potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, trenutno u njenom Kabinetu nema uposlenih osoba na pozicijama savjetnika, a sa željom racionalizacije i ušteda u svakom sektoru pokrenute su pripreme za izmjene Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Kabinetu potpredsjednika.

Tek nakon izmjena Pravilnika i sagledavanja realnih potreba za angažmanom osoba na osnovu ugovora o savjetodavnim uslugama, potpredsjednica Mahmutbegović donijet će odluku i imenovati savjetnike.

Trenutno u Kabinetu potpredsjednice Federacije BiH rade samo državni službenici i namještenici koji su i ranije obavljali iste poslove.

Podsjećamo, prema podacima koje nam je dostavio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u njegovom Kabinetu angažovano je ukupno pet savjetnika.

Prema posljednjem Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz 2013. godine, bivši kabineti predsjednika Živka Budimira i dva potpredsjednika Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe koštali su građane Federacije BiH 3,5 miliona maraka.

Statistički, kabineti su u prosjeku trošili 9.690 KM dnevno, dok je samo na plate i naknade 39 zaposlenih, od čega je 19 savjetnika, potrošeno 1,7 miliona maraka.