Bevanda o budžetu
0

"Uštede su postignute gdje god je moglo"

FENA
Federalna vlada utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu nacrt entitetskog budžeta za iduću godinu kojim su, prema riječima dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, predviđene uštede gdje god je to moglo kako bi ukupna suma bila umanjena za oko 375 miliona KM od prošlogodišnje te iznosila oko 1,7 milijardi KM.

Uštede nisu planirane u sektorima poljoprivrede, turizma i okoliša, energije i industrije, već su tu predviđeni poticaji, izjavio je na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade ministar Bevanda.

Njegova je procjena da je budžet urađen jasno i transparentno i ako ga u najavljenoj formi odobri Federalni parlament, čemu se Bevanda nada, bit će ispunjeno više od 90 posto obaveza datih Federaciji od Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi MMF odobrio daljnji novac na osnovu stand-by aranžmana a Svjetska banka za određene projekte.

Kao preduvjet za početak pregovora sa Svjetskom bankom o zajmu za razvojnu politiku, Bevanda je naveo da je Vlada na ovoj sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o usmjeravanju gotovinskih naknada pojedincima u Federaciji. Taj će tekst urediti opća pravila i principe za utvrđivanje prava na gotovinske naknade, kao i jedinstvenu bazu podataka o njima.

Bavanda je govorio i o utvrđenom tekstu zakona kojim se najavljuje uvođenje jedinstvene osnovice, u dogovoru sa sindikatima, za plaće u organima vlasti Federacije - za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funnkcija i savjetnike u organima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, kao i državne službenike i namještenike u organima državne službe te za policijske službenike.

Današnje odluke Vlade iz resora za boračka pitanja naveo je na pres-konferenciji ministar Zahid Crnkić i najavio izmjene i dopune zakona o pravima branilaca te izmjene u smislu uvođenja imovinskog cenzusa kod ostvarivanja naknada predviđenih veteranima, kao i ukidanje sadašnjeg zakona o pravima demobilisanih boraca.

Uvođenje imovinskog cenzusa najavljeno je i u legislativi iz resora federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, a odnosi se na sticanje prava na invalidnine.

Na pres-konferenciji je govorio i federalni ministar zdravstva Safet Omerović, najavivši zakone o apotekarskoj djelatnosti te o pravima i obavezama pacijenata.

Jedno od prava koje ovaj drugi tekst daje pacijentima je izabrani liječnik.