PSBiH
0

Ustavnopravna komisija podržala Prijedlog zakona o sukobu interesa

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova podržala je danas Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH čiji su predlagači poslanici Predstavničkog doma PSBiH Nermina Zaimović-Uzunović (SDP), Milorad Živković (SNSD) i Niko Lozančić (HDZ BiH).

Uz prijedlog ovog zakona usvojen je i amandman poslanice Aleksandre Pandurević, a kojim se briše obaveza usklađivanja državnog zakona sa entitetskim zakonima, što je, kako u izjavi za Fenu kaže predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović (SDA), prvi put, jer je do sada u svakom zakonu o sukobu interesa to bila obaveza entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Osim ovog amandmana usvojen je amandman kojim se vraćaju savjetnici u okvire Zakona o sukobu interesa, budući da je izvorni tekst prijedloga zakona isključivao i savjetnike izabranih zvaničnika iz sukoba interesa.

Džaferović je bio protiv ovakvog zakona naglašavajući da zakon znatno reducira pitanje sukoba interesa u BiH i tako, prema njegovom mišljenju, dovodi do ustavnog besmisla budući da zakon, u odnosu na dosadašnja rješenja isključuje sukob interesa u slučaju bliskih srodnika izabranog dužnosnika.

"Prema novim rješenjima nema više sukoba interesa za bliske srodnike, a to su djeca izabranog zvaničnika, supružnik i roditelji. Do sada je postojalo rješenje da sve što se tiče sukoba interesa izabranog zvaničnika to se odnosi i na njegove bliske srodnike", pojašnjava Džaferović.

Također, novim zakonom briše se sukob interesa u slučaju interesno povezanih osoba, a treći razlog zbog kojeg je Džaferović glasao protiv je pitanje sankcija. Do sada su bile sankcije koje se tiču zabrane kandidiranja i oduzimanja mandata, a iako to nije bilo najsretnije rješenje, Džaferović kaže da je ipak neprihvatljivo da se sankcije brišu iz zakona.

"BiH ovakvim zakonom odudara od rješenja i zahtjeva koje je pred nju postavila Grupa država za borbu protiv korupcije (GREKO)", kaže Džaferović, smatrajući da je trebalo sačekati da se Venecijanska komisija očituje o ovim rješenjima, ali "očito je da se nekome žuri", najavljujući da će Klub SDA na sjednici Predstavničkog doma biti protiv zakona.

Za ovako predložen zakon glasali su Lazar Prodanović (SNSD), Petar Kunić (DNS), Aleksandra Pandurević (SDS) i Saša Magazinović (SDP).

Na sjednici je utvrđena usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, za oba ova zakona predlagač je Vijeće ministara BiH.

Zbog neprisustva ovlaštenih predlagača s dnevnog reda sjednice skinut je Prijedlog zakona o udruženjima Bosne i Hercegovine čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH.