BiH
22

Ustavnopravna komisija podržala Prijedlog dopune izbornog zakona

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skuštine BiH je danas utvrdila postojanje ustavnog osnova te podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici: Mladen Bosić, Darko Babalj, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević i Vesna Krstović-Spremo.

Kako se navodi u obrazloženju, predloženim izmjenama se provodi odluka Ustavnog suda BiH na način da su nazivi općina u RS-u usklađeni sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

Član Komisije Božo Ljubić (HDZ 1990) je kazao da smatra da izmjeni Izbornog zakona BiH treba prići na obuhvatniji način.

Podsjetio je da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma PSBiH donesen zaključak da se formira interresorna radna grupa koja bi trebala završiti taj posao do kraja februara, da bi onda u maju mogli biti raspisani izbori.

Član Komisije Lazar Prodanović (SNSD) je kazao da bi bilo dobro da ovaj prijedlog bude upućen interresornoj radnoj grupi, a da ona što je moguće prije predloži Parlamentarnoj skupštini izmjene Izbornog zakona BiH.

Član Komisije Petar Kunić (DNS) je kazao da bi se on opredijelio za ovaj zakon.

"On je uslov da se izbori održe", kazao je Kunić.

Član Komisije Saša Magazinović (SDPBiH) je kazao da je zakon koji je predložen rađen nabrzinu i ima svoje ozbiljne nedostatke koji nisu suštinske prirode.

"I ne kažem da usvajanjem ovog zakona ćemo se naći u nekom problemu. Ali da je zakon mogao biti bolji, da je mogao biti precizniji i temeljitiji, to tvrdim i to sam na početku ovoga procesa kazao i predlagačima. Što se mene tiče i kluba koji predstavljam, SDP-a, mi ćemo podržati i ustavni osnov i principe ovog zakona", kazao je Magazinović.

Član Komisije Mato Franjičević (HDZBiH) je kazao da je sporno, ne samo pitanje koje se pokušava riješiti ovim izmjenama nego princip po kojem se radi.

"Možemo se opredijeliti između dva načina. Bolji je način da cjelovito tretiramo presude Ustavnog suda koje su tretirale izborno zakonodavstvo BiH. Lošiji je način da idemo selektivno pa da tretiramo pojedine presude Ustavnog suda", smatra Franjičević.

Zalažem se za to, dodao je, da se cjelovito rješava problem izbornog zakonodavstva u smislu svih odluka Ustavnog suda, „da otklonimo neustavnost Izbornog zakona u cjelini, a ne u pojedinim dijelovima onako kako nam u datim okolnostima se čini jednostavnijim ili poželjnijim“.

Dodao je da je to razlog što će biti protiv pricipa ovog zakona.

"Nije naše iz SDS-a, ni bilo koga, da rješava probleme u Mostaru. Probleme u Mostaru i način implementacije te presude treba da se riješi u Federaciji BiH i trebaju da riješe oni koji su u Mostaru", kazala je članica Komisije Aleksandra Pandurević (SDS).

Replicirao joj je član Komisije Božo Ljubić.

"Vas ne interesira pitanje Mostara, vas ne interesira rješenje hrvatskog pitanja u kontekstu presude „Sejdić-Finci“. Vidite, ima i onih koje to interesira i zbog toga mi podržavamo jedan sveobuhvatan pristup", kazao je Ljubić.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović (SDA) je kazao da je ovo zakon koji će omogućiti BiH da može da ima izbore.

"Bez ovog rješenja nema izbora. Jedina razlika između ostalih odluka sudova i drugih pitanja koja treba riješiti i ovog pitanja jest što je ovo uslov bez kojeg nema izbora iduće godine. A sva druga pitanja, naravno, treba da se riješe, poželjno je da se riješe, ali ako se i ne riješe to neće biti uvjet za održavanje izbora, da ili ne", kazao je Džaferović.

Dodao je da zbog toga misli da Komisija treba podržati ovaj zakon.

Ustavnopravna komisija je, u drugom čitanju, podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač poslanica Nermina Zaimović-Uzunović.

Prije izjašnjenja o samom zakonu, članovi Komisije nisu podržali osam amandmana koje je predložio poslanik Emir Kabil, a koji se uglavnom odnose na brisanje članova predloženog zakona.

Ustavnopravna komisija je danas utvrdila postojanje ustavnog osnova za Prijedlog zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH kao i za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Utvrđeno je postojanje ustavnog osnova te podržani principi Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH čiji je predlagač poslanik Mirsad Đugum.