8.000 neriješenih predmeta
0

Ustavni sud "zatrpan" žalbama, građani čekaju i po tri godine

SRNA
Sjednica Ustavnog suda BiH
Sjednica Ustavnog suda BiH
Pred Ustavnim sudom BiH trenutno se nalazi više od 8.000 neriješenih predmeta, a zbog opterećenosti kapaciteta ovog suda građani na njihovo rješavanje čekaju i do tri godine.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan rekao je Srni da ovaj sud godišnje, u prosjeku, primi od 4.500 do 5.000 predmeta, što je, s obzirom na nadležnosti suda i način odlučivanja, jako veliki broj.

"Najveći problem u radu Suda je da u nekom razumnom roku riješi sve predmete, s obzirom da su neke unutrašnje organizacione mogućnosti iscrpljene. Posljedica toga je prilično veliki broj neriješenih predmeta", rekao je Mijan.

On je naveo da se najveći broj predmeta odnosi na apelacije (žalbe), dok se predmeti za ocjenu ustavnosti i oni koje dostavljaju redovni sudovi sa aspekta neustavnosti i dalje kreću na višegodišnjem prosjeku, a to je dvadesetak predmeta godišnje.

"S obzirom da su to društveno najznačajniji predmeti, Ustavni sud je u pogledu njih prilično ažuran i, uglavnom, se riješe godinu dana od prijema. Međutim, kada je riječ o apelacijama građani u nekim slučajevima čekaju i do tri godine na odluku Ustavnog suda", pojasnio je Mijan.

On je istakao da su unutrašnje organizacione sposobnosti Ustavnog suda u priličnoj mjeri iscrpljene.

Mijan je napomenuo da je u toku aktivnost na izmjenama pravila Ustavnog suda, te da očekuje da će u narednom periodu te izmjene uticati na efikasnost rada.

Navodeći da su prioriteti Ustavnog suda isti, Mijan ističe da će to biti predmeti koji se tiču ocjene ustavnosti, te predmeti koji se odnose na izrečene mjere pritvora, ekstradiciju osoba iz BiH, neka statusna pitanja maloljetnih osoba i ostali za koje sud odluči da ih treba prioritetno rješavati.