BiH
2

Ustavni sud RS: Zakon o državljanstvu ne narušava interese Bošnjaka

FENA
Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) donijelo je odluku da Zakonom o državljanstvu RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Sudije smatraju da se nijednom odredbom ovog zakona ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu u odnosu na ostale narode i građane, niti se prave razlike među njima, jer se ovaj zakon u cjelini jednako odnosi na sve u RS.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a u svom zahtjevu je naveo da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda u vezi sa Zakonom o državljanstvu ogleda u tome što se osporeni zakon "ne oslanja" na Zakon o državljanstvu BiH i što ne predviđa pojedina rješenja u vezi sa pitanjem oduzimanja državljanstva na način kako delegati ovog kluba smatraju da bi ta rješenja trebalo da budu normirana.

Povredu vitalnog nacionalnog interesa Klub delegata bošnjačkog naroda vidi i u tome što osporeni zakon, navodno, nije u saglasnosti sa odredbama Ustava Republike Srpske, Ustava BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Podnosilac zahtjeva smatra da se lica sa prebivalištem u Brčko Distriktu uslovljavaju da odabir ili promjenu državljanstva RS mogu ostvariti samo jednom na osnovu prebivališta u Brčko Distriktu, čime se ona ograničavaju u svojim pravima i slobodama.

Međutim, iz Ustavnog suda RS-a navode da normama Zakonom o državljanstvu RS nije dovodeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS.