Zakon o grobljima
0

Ustavni sud RS: Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka

FENA
Banja Luka (Foto: Arhiv)
Banja Luka (Foto: Arhiv)
Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici održanoj 13. decembra ove godine.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim zakonom povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da je u konkretnom slučaju, donošenjem predmetnog Zakona od entitetskog parlamenta, povrijeđen vitalni interes tog naroda koji se odnosi na "obrazovanje, vjeroispovjest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa“.

Povredu ovog vitalnog interesa Klub bošnjačkog naroda vidi, između ostalog, u tome što pojedine odredbe osporenog Zakona dovode u pitanje prava vjerskih zajednica, pa tako i Islamske zajednice, na upravljanje, raspolaganje i propisivanje prava, načina ukopa umrlih članova zajednice u grobljima vjerskih zajednica, kao posebnih grobalja koja su u njihovom vlasništvu.

Također, povreda se, prema stavu ovoga kluba, očituje i u tome što je pojedinim odredbama osporenog Zakona predviđena mogućnost da se prostor groblja koristi za druge namjene, odnosno da se vrši izmještanje grobalja, što za vjerska groblja nije prihvatljivo, s obzirom da ona imaju trajnu vrijednost i predstavljaju dio kulturnog nasljeđa određenog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva u odnosu na osporeni Zakon, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena predviđena procedura, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti 27. marta ove godine.