BiH
0

Ustavni sud RS-a odbacuje optužbe Hafizovića i Ramića

FENA
Ustavni sud Republike Srpske smatra da su neprimjereni napadi na ovu instituciju, te da ne stoje optužbe o navodnoj pristranosti tog pravosudnog organa.

Predsjedavajući Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko kazao je na pres-konferenciji da je jednoglasno prihvaćeno da se obrate javnosti u vezi sa sve učestalijim napadima nekih bošnjačkih funkcionera na njihov rad, a povodom odluke kojom je odbijen kao neosnovan prigovor Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u vezi s amblemom RS-a.

"Ta odluka o amblemu donesena je jednoglasno i žao mi je što su dvojica sudaca iz bošnjačkog naroda napadnuta, jer su i oni donijeli takvu odluku", kazao je Zovko precizirajući da su te "napade" na Ustavni sud RS-a iznosili potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić.

Zovko je kazao da su sudije iz reda bošnjačkog naroda Ustavnog suda RS-a napadnute da su donijele spomenutu odluku pod pritiskom, ali da on smatra da upravo oni koji vrše napade pokušavaju "da učine pritisak na časne suce iz reda bilo kojeg naroda, koji glasaju kao suci, a ne pripadnici jednog naroda".

Istaknuo je da Ustavni sud RS-a radi u punoj nezavisnosti i samostalnosti, u skladu s Ustavom i zakonom, te u odnosu na sve organe i institucije entiteta i, posebno, političke partije.

Naglašeno je da Sud nikada neće biti u funkciji stranačkih i dnevnopolitičkih interesa, a da će, ukoliko se ovakva ponašanja i dalje nastave, reagirati koristeći se svim pravnim sredstvima kako bi svi oni koji su odgovorni snosili i odgovarajuće pravne posljedice.