BiH
0

Ustavni sud RS-a o prefiksu "bosanski"

FENA
Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS-a nije danas postigla saglasnost o Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS-a, kojim je predviđeno brisanje prefiksa "bosanski“ iz naziva dviju općina u RS-u, čemu se protive bošnjački delegati.

Sporni zakon parlament RS-a usvojio je u aprilu, nakon čega je Klub delegata bošnjačkog naroda stavio veto i pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Igor Radojičić kazao je danas novinarima nakon održane sjednice da će o ovom pitanju konačnu odluku dati Ustavni sud RS-a.

Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a predviđa promjenu imena općina Bosanska Kostajnica u Kostajnica i Bosanski Brod u Brod.

Za šefa bošnjačkog kluba Edina Ramića promjena sadašnjih naziva Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica, u samo Brod i Kostajnica, predstavlja rezultat želje samo jednog naroda u RS-u, srpskog.

On je podsjetio na popis stanovništva u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici te na zadnje javne rasprave o nazivu tih općina, ocijenivši da one ne ukazuju na ustavne odredbe RS-a po kojoj je ona entitet u kojem su konstitutivni narodi i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, te da se oni trebaju konsultirati i zajednički odlučivati kada je riječ o identitetu i drugim pitanjima koja se podvode pod zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Ramić je kazao da je neprihvatljivo da u RS-u, koja u svom nazivu ima prefiks „srpski“, bude neprihvatljiv naziv „bosanski“ za neke gradove.