Dom naroda Parlamenta FBiH
0

Ustavni sud odlučuje o smjeni Vlade FBiH

Piše: J. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon višesatne rasprave, članovi Kluba Bošnjaka dvotrećinskom većinom su se pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o inicijativi 35 delegata za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Sa 38 glasova za, jednim suzdržanim i 16 protiv, većina u Domu naroda Parlamenta FBiH bila je na korak do izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH. Međutim, 12 od mogućih 17 članova Kluba Bošnjaka glasalo je protiv smjene Vlade, što automatski znači da će o cijelom slučaju odlučivati Ustavni sud FBiH po vitalnom nacionalnom interesu.

Inicijativu za smjenu Vlade FBiH pokrenuli su Klubovi SBB-a, SDP-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, gdje je sa 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih Vlada, u kojoj je osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, izgubila povjerenje nove parlamentarne većine.

U toku današnje rasprave mogle su se čuti mnogobrojne međusobne optužbe između delegata, argumenti za i protiv smjene Vlade FBiH te mogući scenariji ukoliko dođe do smjene i ukoliko Vlada nastavi raditi u tehničkom mandatu do Općih izbora 2014. godine.

Delegat Narodne stranke Radom za boljitak Damir Čardžić kazao je kako je na djelu klasični državni udar.