Prekršen pravilnik PD FBiH
0

Ustavni sud odlučio: Zvizdić i Primorac su nelegalno smijenjeni

SRNA
Denis Zvizdić
Denis Zvizdić
Ustavni sud Federacije BiH donio je danas presudu kojom se utvrđuje da je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 26. juna održana u suprotnosti sa Poslovnikom doma, čime je povrijeđen Ustav FBiH.

Odluka Ustavnog suda FBiH donesena je nakon današnje rasprave o zahtjevu Denisa Zvizdića i Stanka Primorca, smijenjenih funkcionera Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji osporavaju legalnost i odluke sa sjednice tog doma održane 26. juna, na kojoj su oni i smijenjeni.

Zvizdić i Primorac tvrde da su se Sudu obratili isključivo zbog toga što smatraju da je ta sjednica održana nezakonito i neustavno, mimo poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Nova parlamentarna većina u Federalnom parlamentu proglašena je nakon što je SDP BiH objavio raskid koalicije u BiH sa SDA.

U novoj većini, sa SDP-om su dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH (SBB).

Na sjednici od 26. juna Zvizdić je smijenjen sa mjesta predsjedavjućeg Predstavničkog doma kao kadar SDA, a umjesto njega je imenovan Fehim Škaljić iz SBB-a BiH.

Smijenjen je i potpredsjedavajući Stanko Primorac, član Hrvatske stranke prava, a na njegovo mjesto imenovan je Tomo Vidović iz SDP-a BiH.