BiH
0

Ustavni sud odbacio apelaciju Jusufranića i Petrovića

FENA
Ustavni sud BiH (Foto: Klix.ba)
Ustavni sud BiH (Foto: Klix.ba)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao redovnu sjednicu Velikog vijeća.

U skladu s članom 18. tačka 3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Sud je odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno ili nakon proteka roka za podnošenje apelacije, preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da apelanti u prethodnom postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.

Odlučujući o apelacijama u vezi s članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, te odbio kao neosnovan jedan broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

Ustavni sud je, između ostalih, odbacio apelaciju Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića podnesenu protiv Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 9. septembra 2015. godine, kojim je apelantima određen pritvor zbog razloga propisanih članom 146. stav 1. tačke a), b) i d) Zakona o krivičnom postupku FBiH, koji prema navedenom rješenju može trajati jedan mjesec ili do nove odluke suda. Ustavni sud je apelaciju odbacio jer su apelanti odustali od apelacije, saopćeno je iz tog suda.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim organima naloženo je da hitno okončaju postupke, te da, u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke, obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem izvršenja odluka. Apelacije koje su, prima facie, očigledno bile neosnovane Sud je odbacio. Činjenice koje su apelanti podnijeli Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine www.ustavnisud.ba.