BiH
3

Ustavni sud je jedina institucija koja može zaštiti državu ukoliko dođe do referenduma

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavili su na današnjoj sjednici raspravu o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojeg su predložili poslanici iz klubova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH problematizirano je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu i stav predlagatelja je da oni više ne trebaju participirati u radu te institucije.

Zakon je predložilo 13 poslanika iz Republike Srpske i on ne predviđa sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, već bi Ustavni sud imao devet sudija, tri birana iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH.

"Neuobičajeno je da najviši sud jedne zemlje ima sudije strane državljane. Okončanje te prakse neophodno je sa stanovišta suvereniteta i demokratskih načela. Jačanje domaćih institucija obaveza je BiH i u procesu evropskih integracija. Zbog toga je neophodno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH", istaknuli su predlagači u obrazloženju.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut podsjetio je da je predloženi zakon identičan onom koji je Momčilo Novaković (PDP-NDP) predlagao prije sedam godina, a poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milica Marković podsjetila je da je ovo treći pokušaj donošenja ovog zakona.

Iz SNSD-a su pozvali poslanike koji su saglasni da neke stvari nisu dobre u BiH, poput funkcioniranja Ustavnog suda, trebaju ostaviti prostor da se priča o donošenju ovog zakona nastavi kako bi se došlo do rješenja.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović kazao je da je ovakav zakon udar na Ustavni sud, iznoseći mišljenje da je i predložen ovako da ne bi bio usvojen, te je podvukao da entitetski referendum nema težinu o pitanjima koja se tiču države.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) podvukao je da su strane sudije u Ustavnom sudu povezani s Dejtonskim sporazumom te ako se želi raspravljati o ovom pitanju onda se mora razgovarati o svim pitanjima.

Napomenuo je da je Ustavni sud jedina institucija koja bi mogla zaštiti BiH ukoliko dođe do referenduma koji najavljuju poslanici iz Republike Srpske, stoga se o ovom pitanju može razgovarati samo tako da se zaštite mehanizmi zaštite države.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto smatra da za ovaj zakon postoji ustavni temelj, te je pozvala poslanike da još jednom rasprave o ovom pitanju kako ne bi bilo preglasavanja i kako bi se našla najbolja moguća rješenja.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević je kazala da je diskusija Krišto bila glas razuma, ocjenjujući da među poslanicima postoji saglasnost da je došlo vrijeme da se razmatra uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda.

Poslanici će se o svemu izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.