BiH
4

Ustavni sud ima osnov za donošenje privremene mjere u slučaju Krajina

SRNA
Ustavni sud Federacije BiH ima osnov za donošnje privremene mjere u slučaju smjene ministra finansija FBiH Ante Krajine, izjavila je predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak.

Senjakova je najavila da bi Ustavni sud FBiH već početkom naredne sedmice mogao da razmotri navode iz zahtjeva za privremenu mjeru.

"U zahtjevu Ustavnom sudu FBiH mora biti obrazloženo zbog kojih razloga se traži privremena mjera. Da li ćemo u ovom slučaju donijeti privremenu mjeru vidjet ćemo na prvoj sjednici Ustavnog suda FBiH. Imajući u vidu značaj i situaciju, potrudićemo se da ovaj slučaj riješimo što prije", rekla je Senjak za BHT 1.

Prema njenim riječima, Ustavni sud FBiH ima obavezu da traži odgovor druge strane u konkretnom predmetu, a u ovom slučaju to je predsjednik FBiH Živko Budimir.

"Pretpostavljam da će taj rok za odgovor biti nešto kraći nego u ostalim predmetima", navela je Senjak.

Ona je podsjetila da je i prije bilo zahtjeva Ustavnom sudu FBiH za donošenje privremene mjere koja je u određenim slučajevima i donošena, ali da to nije bilo često.

Predsjednik Ustavnog suda BiH ukazala je na činjenicu i da je taj sud na ivici kvoruma i da ima pet sudija.

Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je da će od Ustavog suda FBiH zatražiti mišljenje i donošenje privremene mjere, odnosno da će pokrenuti postupak za ocjenu Budimirove odluke kojom je razriješio Krajinu dužnosti.