BiH
0

Ustavni sud FBiH utvrdio povredu prava na lokalnu samoupravu

FENA
Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, u dijelu koji se odnosi na obaveze jedinica lokalne samouprave, povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Stari Grad Sarajevo i Općine Novo Sarajevo.

Radi se o Zakonu čijom se odredbom (član 4.) općine obavezuju da vlasnicima nacionaliziranih stanova koji se nalaze na njihovoj teritoriji, a koji su predmet otkupa, dodijeli zamjenski stan što, prema mišljenju pokretača ustavnopravnog spora (općinskih načelnika), prevazilazi realne mogućnosti općine kao jedinice lokalne zajednice, s obzirom na to da nisu osigurana novčana sredstva za realiziranje navedenih obaveza.

Kako je danas saopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, donošenjem osporenog zakona nije postupljeno u skladu s odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.

Ovim odredbama predviđeno je pravovremeno konsultiranje lokalnih vlasti pri donošenju odluka za koje su neposredno zainteresirane, odnosno da se konsultiranje jedinica lokalne samouprave vrši putem Saveza općina i gradova FBiH.

Ustavni sud FBiH, nakon provedene javne rasprave, utvrdio je da u razmatranom slučaju, odnosno prilikom pripreme i donošenja osporenog zakona jedinice lokalne samouprave nisu konsultirane na način kako je to propisano spomenutim aktima - Evropskom poveljom i federalnim zakonom.

Nadalje, Sud se nije upuštao u ocjenu sadržaja člana 4. osporenog zakona, s obzirom na to da je utvrdio povredu prava spomenutih sarajevskih općina na lokalnu samoupravu proceduralnog karaktera.

Ustavni sud FBiH je, shodno ovlastima, dao mogućnost Parlamentu FBiH da kao prijelazno rješenje u roku od šest mjeseci od objavljivanja presude u službenom glasilu, a u konsultaciji sa Savezom općina i gradova FBiH usaglasi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u dijelu koji se odnosi na obaveze jedinica lokalne samouprave.

Inače, Ustavni sud FBiH danas je održao javnu raspravu o zahtjevu načelnika Općine Široki Brijeg za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi s donošenjem Uredbe o prijenosu određenih poslova i ovlasti s Uprave za ceste Zapadnohercegovačkog kantona na nadležne općinske službe.

Meritum ovog ustavnopravnog spora tiče se razgraničenja nadležnosti i odgovornosti kantona i općine u pogledu održavanja, nadzora i upravljanja javnim cestama te raspodjele javnih prihoda namijenjenih za te svrhe.

Odluka Suda u ovom predmetu bit će naknadno donesena i objavljena.