BiH
13

Ustavni sud FBiH u petak odlučuje o spornoj uredbi Vlade FBiH koja je posvađala koalicijske partnere

Piše: N. Novalić
Ustavni sud Federacije BiH će na sjednici koja će biti održana 10. jula odlučivati o Prijedlogu privremene mjere, a na osnovu zahtjeva koji je podnio potpredsjendik FBiH Milan Dunović.

Podsjećamo, Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, podnio je Zahtjev za ocjenu ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Dunović je uputio i Prijedlog za donošenje privremene mjere kojom traži da Ustavni sud FBiH stavi van snage pomenutu Uredbu Vlade FBiH kada je riječ o imenovanjima iz nadležnosti Ministarstva energije, industrije i rudarstva.

"Ovakvi predmeti tiču se veoma bitne karike ustavnopravnog sistema u BiH – zakonitost rada Vlade FBiH i pojedinih ministarstava, odnosa Vlade FBiH i pojedinih ministarstava, a to se u ovom konkretnom slučaju reflektuje na rad elektroprivrednih društava koja su veoma bitna za FBiH. Napominjemo da su u toku postupci provođenja javnih konkursa i predlaganja kandidata u ova preduzeća. Preduzeća imaju potrebu da što prije dobiju svoje organe koji će u punom kapacitetu raditi na legitiman i legalan način. Svaka vrsta provedene procedure koja nije u skladu s Ustavom FBiH i relevantnim zakonima, izazvat će poremećaj u upravljanju, osjećaj nesigurnosti, te gubitak vremena", navedeno je u obrazloženju prijedloga za privremenom mjerom.

Općinski sud u Sarajevu jučer je donio privremenu mjeru kojom su poništene odluke Skupštine Elektroprivrede HZHB koja je održana 29. juna. Na ovoj Skupštini Vladu FBiH je predstavljala savjetnica premijera Novalića Amra Đendušić, a odlukom Općinskog suda poništen je i izbor Nadzornog odbora Elektroprivrede HZHB.

Vlada FBiH se, na zahtjev Ustavnog suda FBiH, očitovala o Dunovićevom zahtjevu da li je sporna uredba protuustavna. Vlada FBiH nije ulazila u meritum same uredbe i to da li je ona ustavna ili ne. Naime, Vlada FBiH smatra da sud treba odbaciti i Zahtjev za ocjenu ustavnosti i Prijedlog privremene mjere jer su podneseni prije nego je sporna uredba stupila na snagu.

Zanimljivo je da je Dunović bio svjestan da uredba nije stupila na snagu, ali je zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio kako bi spriječio njenu primjenu.

"Usvajanje uredbe će dati za pravo onim koji smatraju da je ustavna i zakonita da je provode i da traže njeno provođenje. Prema tome, njeno provođenje u okviru nadležnosti Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH do donošenja odluke Ustavnog suda FBiH apsolutno će smanjiti šansu da se riješi politička kriza i da se umanje posljedice u slučaju da je sama Uredba u ovom dijelu neustavna", naveo je Dunović.