BiH
9

Ustavni sud FBiH: Sudije Srdić, Čučković i Budimir položili svečanu zakletvu

FENA
Mladen Srdić, Mirjana Čučković i Vesna Budimir položili su danas u Sarajevu svečanu zakletvu pred predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Živkom Budimirom i dopredsjednicima FBiH Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem čime su zvanično postali suci Ustavnog suda FBiH.

Polaganju zakletve trebao je prisustvovati i novi sudac Ustavnog suda FBiH Edin Muminović, ali zbog bolesti nije mogao prisustvovati te će zakletvu položiti kasnije.

Imenovanjem ovih sudija kompletiran je sudijski sastav Ustavnog suda FBiH i odblokiran rad Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Federacije Bosne i Hercegovine, koje od 2009. godine do sada nije moglo donositi odluke o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kazao je novinarima da proces imenovanja sudaca Ustavnog suda nije bila laka zadaća, ali ostaje činjenica da su u ovom mandatu imenovana četiri suca Ustavnog suda FBiH.

Kada je u pitanju imenovanje petog suca - Šahbaza Džihanovića, Budimir kaže da će to sačekati odluku Vijeća za vitalne interese Ustavnog suda FBiH, jer je Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH uložio prigovor u smislu narušavanja njihovog vitalnog interesa kada je u pitanju to imenovanje.

No, suci su danas potvrdili da će početkom naredne godine donijeti odluku u vezi s tim zahtjevom čime bi u cijelosti mogao biti završen proces imenovanja sudaca Ustavnoga suda FBiH.

Ne želeći prejudicirati stvari, Budimir je kazao da ukoliko bi odluka bila takva da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, nakon 2009. godine Ustavni sud FBiH bi bio kompletiran i mogao bi djelovati u punom sastavu s imenovanih svih devet sudaca.

S druge strane dopredsjednik Pudarić je izrazio uvjerenje da se imenovanjem Džihanovića ne ugrožava vitalni interes Bošnjaka te da će Ustavni sud potvrditi izbor Džihanovića.

Budimir i Pudarić su potvrdili da je tokom trajanja ovog procesa bilo različitih pritisaka od međunarodne zajednice i određenih političkih dužnosnika, ali su izrazili nadu da će imenovani suci časno i savjesno obavljati svoj rad oslobođeni pritisaka.

Predsjednik Budimir je podvukao da iako je svima bilo u interesu da se taj proces okonča, bilo je različitih pritisaka određenih grupacija ili političkih subjekata da bi se na taj način imao uticaj i na rad sudaca.

Sutkinja Ustavnog suda Federacije BiH Aleksandra Martinović potvrdila je da je imenovanjem ovih sudaca kompletirano Vijeće za nacionalni interes o čemu su obavijestili sve relevantne faktore.

  • Počeli smo raditi na predmetima koju su 'zaostali' i koji pristižu. No prioritet su oni predmeti koji nisu mogli biti rješavani jer Vijeće za zaštitu vitalnog interesa nije bilo popunjeno, dok će ostali predmeti biti rješavani ustavnim rokovima - pojasnila je Martinović, dodajući da je oko 20 takvih predmeta.

Podsjetila je da je Ustavni sud nekoliko puta uputio molbu, zahtjev i urgenciju da se što prije okonča popuna sastava suda i istovremeno Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da bi se moglo odlučivati o ovim pitanjima.

Delegati u Domu naroda FBiH 21. marta 2013. godine potvrdili su imenovanje Mladena Srdića za sudiju Ustavnog suda FBiH iz srpskog naroda, u julu 2013. imenovanje Edina Muminovića za sudiju Ustavnog suda FBiH, iz bošnjačkog naroda, dok su delegati Doma naroda FBiH u martu 2014. godine potvrdili imenovanje Mirjane Čučković za sutkinju iz srpskog naroda te Vesne Budimir za sutkinju iz hrvatskog naroda u Ustavnom sudu FBiH.