BiH
0

Ustavni Sud FBiH razmatrao ostavku Radivojevića, odluka naknadno

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine razmatrao je danas zahtjeve predsjednika FBiH Živka Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi sa sporom koji se tiče ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera FBiH Desnice Radivojevića.

Budući da se radi o istoj pravnoj stvari dva spomenuta zahtjeva razmatrana su "u paketu", a javna rasprava održana je samo o zahtjevu premijera FBiH, s obzirom na to da je predsjednik FBiH odustao od vlastitog zahtjeva, nakon rješavanja preliminarnog pitanja, odnosno donošenja rješenja po kojem se njegova odluka poštuje do donošenja presude Ustavnog suda.

Budimir je u podnesku od kojeg je odustao naveo da je u sporu s premijerom radi različitog tumačenja odluke o Radivojevićevoj ostavci, te održavanja i donošenja odluka na 55. sjednici Vlade FBiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić u zahtjevu podnesenom Sudu navodi da je odluka o Radivojevićevoj smjeni donesena suprotno odredbama Ustava FBiH, te da predsjednik FBiH prijedlog za smjenu nije prethodno dostavio premijeru FBiH, uz napomenu kako Ustav FBiH ne poznaje institut ostavke.

Nadalje, navodi da je osporena odluka potpisana faksimilom, iako u BiH još ne postoji zakonski osnov za elektronsko potpisivanje, kao i da navodna Radivojevićeva ostavka ne postoji kao lični čin, odnosno da je ta ostavka podnesena političkoj stranci, te da se, stoga, radi o političkom, a ne pravnom odnosu.

Nikšić, istovremeno, smatra da odluke s 55. sjednice Vlade nisu sporne, navodeći da je Vlada imala neupitan kvorum za njihovo donošenje.

Prirodu razmatrane ostavke dodatno je elaborirao federalni ministar pravde i punomoćnik podnositelja zahtjeva Zoran Mikulić, uz ocjenu da je ostavka osobni čin, temeljen na slobodnoj volji, a ne na volji stranačkih vrhuški.

U odgovoru na zahtjev premijera FBiH, predsjednik FBiH je zatražio da se premijerov zahtjev odbaci u pogledu postojanja aktivne legitimacije za vođenje spora, a na što je podsjetio Budimirov punomoćnik dr. Nedim Ademović, koji je, nadalje, insistirao da se ima u vidu distinkcija između instituta ostavke i smjene.

Opisao je, nadalje, prirodu Radivojevićeve ostavke koja je pohranjena u SDA, te hronologiju u tom pogledu, uz ocjenu da se radi o aktu kojim se potvrđuje stranačka lojalnost.

Ustavni sud je odlučujući o prethodnom pitanju koje se tiče aktivne legitimacije, donio riješenje prema kojem je premijer FBiH ovlašten da pokreće spor u Ustavnom sudu u pogledu ovlaštenja predsjednika FBiH da prihvata ostavke ministara u Vladi FBiH.

U nastavku javne rasprave otvorena su brojna pitanja, a suštinskim je ocjenjeno pitanje postojanja ostavke kao pravno relevantnog dokumenta.

U vezi s tim, kao i hronologijom dešavanja u vezi sa spornom ostavkom, vlastita stanovišta, među ostalima, iznijeli su predsjednik FBiH Živko Budimir, te predsjednik i zamjenik predsjednika SDA Sulejman Tihić i Asim Sarajlić, kao i ministri Desnica Radivojević i Erdal Trhulj.

Odluka u vezi s razmatranim zahtjevom federalnog premijera bit će donesena naknadno, a nakon sjednice vijećanja i glasanja Ustavnog suda FBiH.

Premijer Nikšić kazao je novinarima nakon okončanja javne rasprave kako očekuje da će Sud odluku po njegovom zahtjevu donijeti na bazi utvrđenih argumenata i činjenica, navodeći da je utvrđeno da ostavka nije postojala, te da je aktivirana od političke partije, odnosno da ne postoji kao akt lične volje.

Predsjednik FBiH Budimir izjavio je da su činjenice da u proteklom vremenu nisu "konzumirane" odluke Vlade s 55. sjednice, uz spomenuto tumačenje Ustavnog suda bili dovoljni razlozi za odustajanje od podnesenog zahtjeva, odnosno da je na taj način već ispunjena svrha tog zahtjeva, te da nije bilo potrebe raspravljati u tom pravcu.

Ministar Radivojević je u izjavi za medije naveo je da je govorio istinu i samo istinu, ustvrdivši da nikakvu ostavku lično nije podnio te da je sve iskoordinirano i iskonstruisano, aludirajući na postupak stranačkih kolega iz SDA.