BiH
0

Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Nasera Orića

FENA
Ustavni sud BiH je danas održao sjednicu Vijeća pet sudija, na kojoj je riješio jedan zahtjev za donošenje privremene mjere, 10 zahtjeva za preispitivanje odluka Ustavnog suda BiH, te odlučio o 257 pojedinačnih apelacija.

Između ostalog, Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju Nasera Orića i utvrdio povredu prava na slobodu i sigurnost ličnosti iz člana II/3.d) Ustava BiH i člana 5. stav 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na rješenja o određivanju i produženju pritvora.

Ustavni sud BiH je zaključio da je apelantu određen i produžen pritvor samo na osnovu pretpostavke suda da, zbog prirode i težine krivičnog djela za koje se apelant tereti, postoji mogućnost da apelant nastavi svoje djelovanje – u vezi s krivičnim djelom iznude i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Takva pretpostavka i navodi u konkretnom slučaju nisu dovoljno obrazloženi individualiziranim i valjanim razlozima, koji bi objektivno ukazivali na to da je apelant pokušao ili da postoji ozbiljan rizik da će pokušati da nastavi svoje djelovanje kako prema oštećenoj tako i prema građanima.

U vezi s pravom na slobodu i sigurnost ličnosti, Ustavni sud BiH je također djelimično usvojio apelaciju Neđe Bukvića te utvrdio povredu prava na slobodu i sigurnost ličnosti iz člana II/3.d) Ustava BiH i člana 5. st. 1. i 4. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi s lišavanjem slobode apelanta nakon izricanja prvostepene presude Kantonalnog suda u Mostaru od 4. decembra 2006. godine.

Ustavni sud je zaključio da postoji kršenje navedenog prava ako je pritvor zasnovan na zakonskoj odredbi kojom je propisan obligatoran pritvor, bez mogućnosti razmatranja okolnosti za pritvor.

Takva odredba je očigledno suprotna standardima Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koje je utvrdio Evropski sud za ljudska prava u svojoj praksi.

Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju Senahida Rustemovića, te zaključio da je povrijeđeno apelantovo pravo na slobodu i sigurnost ličnosti iz člana II/3.d) Ustava BiH i člana 5. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer je apelant zadržan u pritvoru nakon pravosnažnosti osuđujuće presude iako je to suprotno kako rješenju o produženju pritvora, tako i Zakonu o krivičnom postupku.

S obzirom na to da nije postojala pravna osnova da se osoba zadrži u pritvoru nakon pravosnažnosti presude, sudovi su bili dužni takvu osobu pustiti na slobodu do upućivanja na izdržavanje kazne.

Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju Ante Anića, koja se tiče povrata i naknade štete za materijalna sredstva mobilizirana u ratu.

Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje i prava na imovinu iz člana II/3.e) i k) Ustava BiH, te člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ustavni sud BiH je zaključio da presudama redovnih sudova nedostaje kvalitetno i uvjerljivo obrazloženje u pogledu utvrđivanja ključnih činjenica, te primjene relevantnih zakonskih odredaba.

Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopuštenu apelaciju Radio-televizije Federacije BiH, podnesenu protiv Rješenja Kantonalnog suda u Zenici 25. septembra 2008. godine i Rješenja Općinskog suda u Žepču od 23. jula 2008. godine, zbog toga što je očigledno (prima facie) neosnovana.

Ovom odlukom je zaključeno da stav redovnih sudova da se izvod iz poslovnih knjiga - analitička kartica – u smislu člana 25. Zakona o javnom RTV sistemu BiH ne može tretirati kao vjerodostojna isprava u smislu Zakona o izvršnom postupku FBiH ne vrijeđa apelantova ustavna prava i slobode iz člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će objavljene na web-stranici Ustavnog suda BiH (www.ustavnisud.ba) u roku od mjesec dana, nakon što se dostave apelantima. Naredna sjednica Vijeća pet sudija Ustavnog suda BiH održat će se 13. maja 2009. godine, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.