BiH
0

Ustavni sud BiH riješio 4.057 predmeta u toku 2010. godine

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine u toku 2010. zaprimio je 6.056 novih predmeta ili za 45 posto više u odnosu na prethodnu godinu, te od toga riješio 4.057 predmeta.

U toku protekle godine Ustavni sud BiH riješio je 19, a zaprimio 12 novih zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Sud je kršenje ustavnih prava utvrdio u 232 predmeta ili pet posto od ukupnog broja riješenih predmeta, što svjedoči o tome da je veliki broj apelacija podnesenih neosnovano.

Ovi podaci, kako je danas na pres-konferenciji istaknuo predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović, govore o tome da građani Bosne i Hercegovine imaju povjerenje u rad i kvalitet odluka ove sudske institucije.

Podsjetio je na činjenicu da se u sklopu Suda u značajnoj mjeri povećao obim posla uz isti budžet i broj uposlenika, te potcrtao spremnost da se i nadalje angažira na unapređenju produktivnosti u radu, odnosno u pogledu maksimalne iskorištenosti resursa.

Simović je najavio da će Ustavni sud BiH koji djeluje u nepotpunom sastavu uskoro biti popunjen (devet sudija), navodeći da će već u narednoj sedmici funkciju međunarodnog sudije ovog suda preuzeti Margharita Tsatsa-Nikolovska iz Makedonije, te da bi uskoro trebao biti izabran i jedan sudija iz RS-a.

O različitim aspektima rada Ustavnog suda govorili su registrar Zvonko Mijan, generalni sekretar Zdravko Đuričić i šef kabineta predsjednika Suda dr. Nedim Ademović.

Rečeno je da je ovaj sud u protekloj godini, među ostalim, razmatrao Zahtjev za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS-a, te zaključio da rješavanje ovog predmeta nije u njegovoj nadležnosti.

Razmatran je, također, i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o osnivanju korporacije za prijenos električne energije u BiH, te donesena odluka prema kojoj je donošenje takvog zakona u skladu s Ustavom BiH.

Nadalje, Ustavni sud BiH razmatrao je Zakon o sukobu interesa u institucijama FBiH te, također, zaključio da je taj zakon u skladu s Ustavom BiH.

Konstatirano je da se povrede na koje se građani najčešće žale tiču prava na pravično suđenje, zajamčeno Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Konkretnije, radi se o slučajevima vezanim za povrat imovine, stanarsko pravo i prava iz oblasti radnog zakonodavstva.

Istaknuta je i veoma intenzivna međunarodna saradnja koju je Ustavni sud BiH ostvario putem sudjelovanja na različitim konferencijama i naučnim skupovima, uključujući Regionalnu konferenciju u organizaciji Ustavnog suda Makedonije, Konferenciju Venecijanske komisije, naučni skup u Regensburgu, te Stručnu konferenciju koju je upriličio Ustavni sud Republike Turske.

Kako je rečeno, napori Suda usmjereni su i na jačanje saradnje s medijima, a radi transparentnosti, ali i zaštite privatnosti stranaka.

U tom kontekstu, novinarima je predočena Odluka o smjernicama za reguliranje odnosa Ustavnog suda i predstavnika medija.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s izvršavanjem odluka Ustavnog suda BiH, predsjednik Simović kazao je da neizvršavanje tih odluka predstavlja krivično djelo, te da je Tužiteljstvo BiH nadležno u tom pogledu.

Na pitanje u vezi s predmetom Suade Ahmetović, koja je u vrijeme održavanja pres-konferencije prosvjedovala ispred zgrade Ustavnog suda, Simović je naveo da je na plenarnoj sjednici Suda njena apelacija odbijena kao neosnovana, te da ona ima pravo podnijeti zahtjev za preispitivanje te odluke.

Inače, predmet se tiče spora u vezi sa stanom koji je svojoj uposlenici (S. Ahmetović) dodijelila "Unionbanka".