Odgovor OHR-a
0

Ustavni sud BiH odlučuje o prefiksu "bosanski"

SRNA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Ustavni sud BiH nadležan je za donošenje odluka u vezi sa promjenom naziva opština u BiH, izjavio je Srni portparol OHR-a Mario Brkić, komentarišući najavljenu inicijativu SDA da će od OHR-a tražiti da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.

"Jasno je da se kod promjene naziva opština treba rukovoditi shvatanjem BiH kao države sa multietničkim karakterom. Prema Ustavu BiH, ovlaštene strane mogu osporavati entitetske zakone ili odluke entitetskih sudova pred Ustavnim sudom BiH", rekao je Brkić.

SDA  saopštila je danas da će podnijeti inicijativu OHR-u da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.

Ova stranka naglašava da je Ustavni sud Republike Srpske (RS) proglasio ustavnom i potvrdio odluku Narodne skupštine RS o brisanju pridjeva "bosanski" iz imena gradova i naseljenih mjesta u BiH.

I predstavnici Bošnjaka u institucijama  RS pozvali su danas visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da donese odluku o vraćanju naziva opština i naseljenih mjesta, kako je to bilo zaključno sa 31. martom 1991. godine.   

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS 8. jula je   utvrdilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.