BiH
0

Ustavni sud BiH odgodio odlučivanje o zahtjevu dr. Milorada Živkovića

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u nastavku 51. plenarne sjednice, između ostalog, odgodio odlučivanje u predmetu U-16/08 – zahtjev dr. Milorada Živkovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 13. stav 2. Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine za slijedeću plenarnu sjednicu, do kada će se pribaviti mišljenje OHR-a i OSCE-a u svojstvu amicus curiae.

U predmetu AP-785/08, koji se takođe tiče primjene člana 13. stav 2. Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, apelacije Tomislava Martinovića i drugih su odbačene kao preuranjene, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

S obzirom na odluku Ustavnog suda u ovom predmetu, prestaje pravno dejstvo odluke o privremenoj mjeri koja je donesena u ovom predmetu 17. septembra 2008.

Ustavni sud je u predmetu AP-41/09 usvojio zahtjev Imada Al Husina za donošenje privremene mjere. Ovom odlukom nalaže se nadležnim organima javne vlasti Bosne i Hercegovine da ne udaljavaju prisilno apelanta iz Bosne i Hercegovine do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Ustavni sud je, također, usvojio apelaciju Srećka Pavlovića u predmetu AP-1311/06, u kojoj je utvrdio da je otpisivanje zakonske zatezne kamate apelantu za period rata, po osnovu člana 2. stava 2. Zakona o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja protivustavno, jer je zakon retrospektivno mijenjao uslove za isplatu pravosnažno dosuđene zakonske zatezne kamate.

Sud je odbacio kao nedopuštenu apelaciju Muhameda Šaćirbeya, broj AP-1838/08, podnesenu protiv Rješenja Suda Bosne i Hercegovine, broj X-KRN-05/138 od 13. aprila 2006. godine, i Rješenja Suda Bosne i Hercegovine, broj X-KRN-05/138 od 7. marta 2006. godine, zbog toga što je očigledno neosnovana, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Sljedeća plenarna sjednica bit će održana 27. i 28. marta 2009. godine.