BiH
0

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Zorana Damjanovića osuđenog za ratni zločin

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas sjednicu Malog vijeća, a nakon toga i sjednicu Vijeća od pet sudija.

Na sjednici Malog vijeća, Ustavni sud je odbio kao neosnovane deset zahtjeva za donošenje privremenih mjera, a na Vijeću od pet sudija riješio 109 predmeta i odbio jedan zahtjev za donošenje privremene mjere.

Sud je, između ostalog, u predmetu Zorana Damjanovića odbio kao neosnovan zahtjev za donošenje privremene mjere kojim je apelant tražio odgađanje izvršenja kazne zatvora do donošenja konačne odluke o podnesenoj apelaciji.

Presudom Suda BiH, apelant je oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora od 10 godina i šest mjeseci zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv stanovništva.

Ustavni sud je zaključio da apelant nije ponudio takve razloge i dokaze koji bi Ustavnom sudu bili dovoljni i zadovoljavajući da bi donio privremenu mjeru koju je apelant predložio, odnosno koji bi ukazali da bi donošenjem takve privremene mjere bile spriječene eventualne nenadoknadive štetne posljedice koje su u suprotnosti za zakonitim ciljem.

Sve odluke usvojene na ovim sjednicama bit će objavljene na web stranici Ustavnog suda BiH www.ustavnisud.ba u roku od mjesec dana nakon što se dostave apelantima.